Selman Durukan
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu yaşamış olduğu travmatik olayı çevresindeki insanlara anlatamayan, sürekli içinde bastıran ve gün yüzüne çıkmaması için çok büyük zihinsel enerji harcayan kişilerde meydana gelmektedir. TSSB yaşanan travmadan sonraki akut belirtilerinin bittiği 1. ay ve devamında ortaya çıkmaktadır ve akut stres bozukluğunun bir devamı niteliğinde olabilmektedir. TSSB’NİN başlıca belirtileri;
- Depremzedeler sürekli depremle ilgili tekrarlayıcı olumsuz anı ve kâbus görebilirler.
- Bazı insanlar olayla ilgili anımsatıcı her şeyden kaçınmaya çalışırlar. Örneğin yüksek katlı evde oturamama veya karanlıkta uyuyamama gibi.
- Bireyler olay hakkında kendilerini suçlayabilirler, çeşitli aktivitelere katılmayı reddedebilirler, olumlu duygular hissedemezler ve depremin bazı bölümlerini hatırlayamayabilirler.
- Kişiler sürekli sinirli ve saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Uykuya dalmada ve uyanık kalmada zorluk yaşayabilirler konsantrasyon bozukluğu yaşayabilirler ve her an deprem olacak gibi tetiktedirler.
Şeklinde sıralanabilmektedir. TSSB, akut stres tepkilerine göre daha uzun solukludur ve bireyin hayatının işleyişini ciddi derecede bozabilmektedir. TSSB’NİN çeşitli tedavileri bulunmakla birlikte alanında uzman kişiler tarafından tanı koyulup profesyoneller tarafından tedavi sürecinin ilerletilmesi gerekmektedir. Buradaki esas can alıcı nokta bireylerin bu belirtileri kendilerinde gördükleri taktirde hemen profesyonellerle iletişime geçmeleri ve tedavi sürecine başlamalarıdır. Çünkü psikolojik rahatsızlıkların tedavisindeki en önemli madde bireyin içinde bulunduğu durumun kronikleşmeme, yani ilk belirtiler görülmeye başladığı tarihten itibaren çok fazla vakit geçmemesi gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.