Medine Kocakulak

Medine Kocakulak

Karakter Eğitimi

Selam aleykum değerli kardeşlerim. Karakter hayatımızın belli başlı alanlarında sıkça adını duymuş olduğumuz bir kavramdır.

Pekala karakter nedir?

Karakter: kişiyi kişiden ayıran manevi vasıflarıdır özetle.

Bu manevî vasıfların biribirinden ayrı olması karakter dediğimiz vasfın ne kadar büyük bir nimet olduğunu gösterir kardeşlerim.

Her daim konuları örnekle dahada belirgin hale getirmek isterim.

Farzı misal,dünya aleminde tüm insanlar aynı manevî vasıfları(özellikleri) taşısaydı hayat çekilmez bir hâl alırdı. O halde kişi kavramı kalmazdı kardeşlerim. Herkes birbirinin kopyası olurdu vesselam.

Birbirimizin kopyası olsaydık yaptığımız işlerin bir zevki olur muydu ?

Elbette olmazdı.

Fakat bizler fıtri olarak benzer özelliklerde yaratıldık ve Allah katında bu bizleri imtihana tâbi tuttu .

Bu özellikleri en güzel biçimde yontabilen yani bu karakter vasfını iyi eğitebilen kimseler takva olarak yüksek mertebede oldular. Bu sayede her bir yaratılmışa verilen benzer özellikler kul tarafından eğitildi ve dereceye girdi. Pekala kardeşlerim bu karakteri biiznillah takva mertebesine getirmek ve onu yontmak , nefsani duygulardan arındırmak için ne yapmalıyız?

Bu zamanla olacak bir iştir değerli Müslümanlar.

●Başta Allah ilmiyle bezeli insanların yani Salihlerin yanında bulunarak , onları dinleyerek onlardan iman gücü alarak ...

●Farz olan ibadetleri geciktirmeden yerine getirerek...

●Hayatımıza sünnetleri katarak ...( yemeğe başlarken besmele çekmek gibi misal )

●Daha sonra belli bir nizamla(periyotla )sohbetler dinleyerek ...( Sohbet önerilerimin bulunacağı bir makale daha yazılacak inşaAllah)

Onlardan notlar çıkararak ve o notları defeatle tekrar ederek ...

●Dünyaya kulak vermeyerek bir süre sessize alarak. En azından sessize alınan saatler oluşturularak. Sabah beyefendi yada hanımefendi müsait olamıyorsa akşam yemeğini yedikten sonra en az 1 saat (en çoğu varacağınız seviye belirler )

Kuran okuma ve ilmi okumalara vererek ama bunu yaparken etrafta dünyaya teşvik eden hiçbir şey bulunmayacak şekilde... Telefon , tv vb . Dediğim gibi dünyayı 1, 2 saatliğine sessize alarak.

●Eşle, çocuklarla dini , uhrevi sohbet yaparak...

Bunları bırakmadan yapmalıyız kardeşlerim. Bıkmadan değil bırakmadan. Çünkü insan yorulur Allah toparlar, insan isyan eder, Allah tövbe istiğfar etme isteğini verir biiznillah .

~Karakter Eğitimi sadece bunlarla sınırlanamaz kardeşlerim, fakat bu ilmi okumalar dini sohbetlerin içerisinde zaten detaylı bir şekilde karakter eğitimi de en detayına kadar mevcuttur... ~

Elhamdulillahi Rabbil Âlemin:)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.