İnsan kendini yok ederek Tanrıyı var edemez!

İnsan kendini yok ederek Tanrıyı var edemez!

Dindar bilincin en büyük sorunu: insani olan ne varsa onu tanrı adına değersizleştirme isteğidir.
insanın yetenek ve başarılarını küçümsemekle akıllarısıra tanrıyı yüceltmiş olacaklarını sanıyorlar.
oysa insan kendini yok ederek tanrıyı var edemez.
Güzel günlere güzel zamanlara ulaştık Allah hakkıyla idrak etmeyi nasip etsin! Bir güne bir haftaya bir aya sığdırılmayacak kadar geniş bir insani ahlak kuramı olan İslam bizlerden uzaklaştıkça her alanda ahlaki çöküntüyü görmekteyiz.
İnsanlıktan uzaklaştıkça Yaradandan nasıl uzaklaşıyoruz bir özetleyelim ;
İşçinin hakkı,eşinin hakkı,yetimin,garibin hakkı sokakta kavga gürültü, trafikte ağza alınmayacak kadar çirkin sözler,tartı da hile,cinayet,zina,hırsızlık,arsızlık derken uzar gider liste.

İnsan, fıtratı gereği ahlak dışı fiillere meyyaldir. Bu eğilim, onun gayri ahlaki davranmasını gerektirmez, bu tür davranışlarını da meşrulaştırmaz. Aklı ve bilgisi ile, iradesini yönlendirmek suretiyle, ahlaki zeminde kalması kendisinden beklenen bir davranıştır. Ancak; insan, iradesini yeterince etkin kullanmadığı durumlarda çoğunlukla ihtiraslarına yenik düşmekte, ahlaki sorunların bir parçası haline gelmektedir.
İndirilmiş değil keyfince yorumlanmış Kuran’a inanma inancı hatalarına kulp takma veya bahane üretme sebebi oluşturulduğu ilginç bir çağdayız , belki de hep vardı biz kendi çağımızdaki versiyonuna şahit olduk. Her yapılan çirkin işin bile Kuranla bağdaştırılması inanmayan insanların birde müslüman olacak nasıl davranıyor sözlerini her inanı zan altında bırakıyor. Bu vebal böyle davranan her insanı belki dünyada ipe götürmez ama ahirette ağır sorumluluk yükler. Aslında insanı alçaltan toplum içerisinde çirkinleştiren her davranışı insanoğlu kendine yakıştırıp yapsa da kendisine ruhundan üflemiş Rabbi için ne üzücü bir tavırdır. Ahlak insana değer katan en yegane özelliktir hemde her alanda!
Bugün en kallavili üniversiteyi bitirmiş insanın bile zaman zaman en aşağılık davranışı sergilediğini görüyor olmamız o kişiye öğretimin yetmediğini,eğitim ve devamında hayata geçirilmiş eğitimin ne derece önemli olduğunu bizlere işaret ediyor. Sanırım ahlaka en çok ihtiyaç duyduğumuz ahlaksızlığın içimize zehir gibi akıtıldığı kötü isen baş tacı edildiğini sanan en iyi küfürü ben yaparım diyen falanca hatunla şöyle alem yaptık övgüsü dağıtan ahlaksızlıklarını övünme malzemesi yapanlara inat iyi insanları nasıl yaparız bilmiyorum ama bir şekilde fotokopileyip çoğaltmak zorundayız!
Üç aylar gelmiş neyime kafası ile üç aylar geldi oley diyen gösteriş meraklısı tipler bu zeminde ölümüne kapışır! İnsanları tanımak istersen ne dediğine değil ne yediğine bak demiş yazar sanırım ayrıştırıcı güç ve samimiyeti anlama böyle bir yolla mümkün olacak gibi .
Biz en iyisi kendi kapı önümüzü süpürmek suretiyle bu günlerin tadını çıkaralım. Ben iyi insan ahlaklı bir vatandaş olursam çevreme güzel de örnek oluşturursam diyerek başlayıp bismillah diyelim.
İçimi serinleten peygamber duası, ‘Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır.' (Amin) diyelim ve Sadece üç aya değil doğru insan davranışlarını bir ömre yayalım en dersiniz? Dua ile vessselam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.