Bazı Bitkiler Hakkında Peygamberimizin S.A.V Tavsiyeleri

*KINA:”Kınaya devam ediniz, şüphesiz ki saçınızı, başınızı parlatır, kuvvetleştirir.* *İnsanın bedenine kuvvet verir, kabirde şahitlik yapar. ”

*MERCİMEK :”Mercimek yemeye devam ediniz, mercimeği yetmiş Peygamber övmüştür.”

*AYVA:”Ayva yiyiniz, yürek sıkıntınızı alır. Göğüsteki balgamı ve kiri temizler. Kalbe de kuvvet ve şecaat verir. Hamile kadın yerse doğan çocuğu güzel olur.”

*YUMURTA :”Peygamberlerden biri Allah (c.c.)’ a zayıflıktan şikayette bulundu.

*Cenabı Hak o peygamberine yumurta yemesini emir buyurdu. ”

*İNCİR:”İncir yiyiniz.* *Eğer iddia etsem ki cennetten bir meyve geldi oda incir desem,* *sözümde hanis olmam, hulf etmem. Basurdan kurtarır, siyatiğe iyi gelir.”

*HARDAL – TERE TOHUMU :”Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz , Allah (c.c.) onları –her derde şifa kılmıştır.

*SARIMSAK :”Çiğ sarımsak yiyiniz. Eğer Cebrail (A.S.) ile konuşmamış olsaydım ben de yerdim.”

*TURUNÇ :”Turunç yemek kalbe kuvvet verir.”

*KEKİK – MÜRSAFI – YAVŞAN OTU :”Evlerinizi kekik otu , mürsafı ve yavşan otu ile tütsüleyin.”*

*NAR :”Narı içindeki zarı ile yiyiniz, muhakkak ki o, mideyi dibağat edip temizler.”

*PİRİNÇ :”Yerden biten her bitkide şifa ve zehir vardır. Pirinç ise öyle değildir. Onda yalnız şifa vardır.”

*NERGİZ :”Nergis çiçeği koklamaya devam ediniz, zira kalp de delilikten, barastan, cüzzamda bir habbe vardır. Onları nergisten başka bir şey gideremez.”

*İNEK SÜTÜ :”İnek sütüne mülazamet ediniz, zira inek sütü her derde şifadır inek sütüne devam ediniz zira inek sütü şifa, yağı devadır.”

*REYHAN :”Reyhan çiçeği kime verilirse alsın; kabul etsin reddetmesin, zira taşıması hafif, kokusu güzeldir. ”

*HİNDİBA :” Hindibayı silkmeden yiyiniz, zira cennetten üzerine damla düşmediği bir gün yoktur.”

*ET :”Et yemek insanın ahlak ve cemalini güzelleştirir.

*Dünya ve ahrette taamların efendisi et’tir.”

*HURMA :”Kim sabahları Medine’ nin acve denilen hurmasından yerse o gün ona zehir ve sihir tesir etmez. Hurma yemek kulunçtan kurtarır. *Acve hurması cennet meyvelerindendir. Zehire karşı şifadır.”

*MANTAR :”Üç, beş veya yedi mantar alıp onları sıktım. Suyunu bir şişeye koydum. Bu suyu ( göz ağrısından muzdarip olan)cariyemin gözüne sürme olarak çektim şifaya kavuştu.”

*SÜRME :”Sizin en hayırlı sürmeniz (ismid)’dir. Gözün kuvvetini arttırır ve kirpikleri bitirir.”

*ZEYTİNYAĞI :* ”Resulü Ekrem *Zatülcenp olanlara *Zeytinyağı ve veres denilen bitkiyi tavsiye ederlerdi.* Resulü Ekrem *Zatülcenp hastalığına karşı udihindi ve zeytinyağını tavsiye buyururlardı.”**”Zeytinyağını içiniz ve yağlanınız. Zira o mübarek ağaçtandır.’

*ÇÖREK OTU :”Çörek otuna kıymet veriniz muhakkak ki, o ölümden başka her derde şifadır.”

*UDİHİNDİ :”Bu udihindi ye kıymet veriniz, onda yedi hastalık için şifa olduğu muhakkaktır.* Davut’ u Antaki diyor ki :”Bir mıskal (4-81 gr) udihindi içilirse mide hastalığını ve hararetini giderir.*Tozu su ile içilirse karaciğer sancısını keser.”

*KABAK:Aişe validemiz anlatıyor : *” Resulüllah ile evleneceğimde annem beni şişmanlatmak için çeşitli ilaçlar yapmasına rağmen hiç birisi ile şişmanlamadım, ancak ( validemin) bana kabakla hurma yedirmesi ile en güzel şekilde şişmanladım .”Kabak yemek dimağı kuvvetlendirir, aklı ziyade eder.”

*KÜL : “Resulü Ekrem Efendimiz’ in *(Uhud Şavaşında) mübarek başları yaralanıp, dişi kırıldığı vakit Hz. Ali (R.A.) bir kapla su taşıyor, Fatıma (R. Anha)’ da *Resulü Erkemin mübarek kanını yıkıyordu.* Fatma (R.A.) *baktı ki kan durmuyor, bunun üzerine bir hasır parçası alarak yakıp külünü yara üzerine koydu ve kan da durdu.*

*TELBİNE ÇORBASI :“ Telbine denilen çorba, hastanın midesini kuvvetlendirir.* İnsandaki bazı sıkıntıları izale eder.” *ÇORBANIN YAPILIŞI:*Un yahut un kepeği konarak birazda bal ilave edilir ve çorba elde edilir. Çok kere un çorbasına süt ve bal ilave edilir demişlerdir.*BU ÇORBANIN MENFAATİ:Bu çorba ise vücudun tabii hararetini takviye ederek mizacın soğukluğunu izale eder.* Hadisi şerifte *“fuadd”* dan murad midenin ağzı manasındadır. Peygamber Efendimiz *Zevce-i mutahharelerine ( telbine çorbasının ) yapılması için emir buyururlardı.* *Faydası vardır lakin içilmesi hoş bir şey değildir.* Peygamber Efendimiz *bunun yenilmesi her ne kadar hoş bir şey değilse de, hastanın bağırsakları yumuşaması için tavsiye ederlerdi.* Severek içilmese bile faydası görülür.

*KUR’AN ve BAL :“İki şifa kaynağına devam ediniz. Onlar da Kur’an ve baldır.”“Helalinden kazanılan para ile bal alınır , yağmur suyu ile içilirse ölümden başka her derde şifa verir.”

*BAL ŞERBETİ :Bir kimse Resulü Ekrem in huzuru şeriflerine geldi ve:-Biraderim karnından şikayet ediyor ( karnı ağrıyor )* dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:- Bal şerbeti içir* dedi. Peygamber Efendimiz’ in bal şerbeti içmeyi ihtar etmelerindeki muradı, mutlak amel yapıcı şeylerin kullanılmasının lüzumu tembihtir.* İşte bu hadisi şerif *Balın şifa olduğuna bilhassa karın hastalıklarına ilaç olduğuna delalet eder.* Çünkü Cenabı Ecelli Ala balın şifasını Kur’ an-ı Kerim’ de beyan etmiş ve övmüştür. Bal, yumuşaklık verir, musil olan devaların esasını teşkil eder.

*SU İÇMEK :“Sizden birisi su içtiği vakit emer gibi içsin, soluk almadan içmesin.* Zira suyu birden bire içmek karaciğer ağrısı yapar.”

*MİSVAK :“Dişleri misvak ile temizlemek (fırçalamak )* *“Samdan”* başka bütün hastalıklara şifadır. “(Sam ölüm demektir)

*YEŞİLLİK :“ Bir kimse mal ve evladın çok olmasını isterse (sofrasında) yeşillik yemeye devam etsin.”

*TUZ :“ Ya Ali (R.A) taamına tuzla başla. Şüphesiz ki tuz yetmiş derde devadır. Cinnet, cüzam, baras , karın ağrısı ve diş ağrılarına devadır.”*(Bahsi geçen tuz, doğal tuzdur. Rafine edilmiş tuz değildir.)

*BAKLA :“Bir kimse bakla yerse, cenabı hak o kimseden yediği baklanın misli kadar hastalık çıkarır.”

*KURU ÜZÜM :“Kuru üzüm ne güzel taamdır, yemeye mülazamat ediniz. Safrayı izale edip balgamı giderir, ahlakı güzelleştirir.* Ağız kokusunu güzel eder. “

*KAVUN :“Yemekten evvel kavun yenirse karnı yıkar , hastalıkları giderir.”

*KARA HALİLE :“Kara halile içmeye devam ediniz, şüphesiz ki o cennet ağaçlarındandır. Lezzeti acıdır, lakin her derde şifadır.”

*RAZİYANE :*“Raziyane ve sinamakiye mülazemet ediniz. Zira bunlar ölümden başka her derde şifadır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.