Fatma Nur Bozdağ
Ödemden Kurtulabilirsiniz
Sıcak yaz havalarında birçok kişinin bilhassa kadınların şikayetçi olduğu ödem konusunu biraz aydınlatmak adına belli başlıklar altında siz değerli okuyucularım için toparladım. Öncelikle söylemek istiyorum ki şikayetçi olduğunuz konu ödem olmayabilir. Ayırımına varmanız çözümü kolaylaştıracaktır.
Ödem Nedir ?
Ödem; hücrelerde, deri ve diğer dokularda normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunması demektir. Ayaklarda, ellerde, bacaklarda veya vücudun muhtelif yerlerinde şişkinlik olarak seyreder. Şişkinlikler çoğu zaman kişiyi fiziksel ve ruhsal rahatsız etmektedir. Kıyafetlere sığmak, ayakkabıları giymek ve rahat hareket etmek konusunda kişi sıkıntı yaşayabilir. Ödem oluşum mekanizmasına katkıda bulunan bazı hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar: Obezite Hastalığı, Karaciğer Hastalıkları, Böbrek Hastalıkları, Hormonal Hastalıklar, Kalp ve Damar Hastalıklar, Kişinin stresli, yorgun, uykusuz, fazla kiloya sahip olması da ödem oluşumunu tetiklemektedir.
Ödem Nasıl Atılır?
Beslenme Tedavisi diyetisyenin kişiye özel hazırladığı beslenme tedavisi veya sağlıklı beslenme programlarıyla kişi ödem rahatsızlığından kurtulabilir ancak uyum sağlaması bu noktada önem taşımaktadır. Su tüketimini artırmak yaz aylarında olmamıza rağmen günlük su tüketimi istenilen düzeyde değildir. Günde kaç bardak su tükettiğimizi takip etmek ve bu konuya önem vermek su tüketimini artıracak unsurlardandır. Eğer siz de çok az su tüketiyorsanız, hatırlatıcı uygulamalar yapmak ve günlük su tüketimi için hedef belirleyebilirsiniz. İlk hedefiniz iki katına çıkarmak olabilir ve ulaşmanız gereken nokta (kişiden kişiye değişir) ortalama 8-10 bardaktır. Tuz tüketimini sınırlamak toplum olarak çok fazla tuz tüketiyoruz. Öncelikle söylemeliyim ki yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyi bırakmalısınız. Sağlık Bakanlığının sağlıklı bireyler için tuz tüketiminde önerdiği miktar günlük 4 gramdır. Türkiye’de yaşayan bireylerin günlük tuz tüketimi ortalaması ise 12 gramdır. Yemeğe tuz eklemiyorum ama yine de şişkinliklerim var diyorsanız kabartma tozu içeren besinleri ne sıklıkta tükettiğinizi gözden geçirmenizde fayda var. Ayrıca soda veya maden suyu tüketimini abartıyorsanız ve yemeklerinize hazır bulyonlar ekliyorsanız ödem oluşumuna katkıda bulunuyorsunuz demektir. Çünkü bu bahsettiğim ürünler de tuz içerir. Alkol ve asitli içecekleri kısıtlamak asitli içecekler ve alkol tüketiminizin sağlığınız için zararlı olduğu bilinen bir gerçek. Tüketiminin ödem oluşumuna katkıda bulunduğunu da söylemek gerekir. Asitli içecekler yerine ayran, ev yapımı limonata veya su tercih edilebilir. Ödem kütlesini yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat ederek azaltmak veya yok etmek mümkündür ancak fazla yağ olduğunu düşündüğünüz vücut kütleniz için devlet veya özel kurumlarda diyetisyene başvurunuz. Sağlıcakla kalın …
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.