DASK

DASK, konutların doğal afetlerden kaynaklanan hasarlarının karşılanması amacıyla hizmet veren Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısa adıdır.

Zorunlu deprem sigortasının uygulanma ve zorunlu tutulma amacı; aktif deprem kuşaklarının kesişim noktasında bulunan ülkemizde, can ve mal kayıplarına neden olan deprem kaynaklı afetlerin en az zararla atlatılmasını ve hasarların en üst düzeyde tazminini sağlamaktır. DASK poliçe pirimi tüm sigorta şirketlerinde aynıdır.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), evinizi ve iş yerinizi deprem ve deprem kaynaklı meydana gelebilecek zararlılara karşı güvence altına alır. Bu güvencenin kapsamında; deprem sebebiyle oluşabilecek yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin doğrudan neden olacağı maddi zararlar yer alır.

Zorunlu deprem sigortası genel olarak belediye sınırları içerisinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.

???? Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,

???? Bu binalarda yer alan, ofis ve benzeri maksatlarla kullanılmakta olan müstakil bölümler,

???? Doğal afetler sebebiyle devlet tarafından inşa ettirilen veya verilen kredi ile yapılan meskenler,

???? Kat mülkiyeti kanunu kapsamına giren müstakil bölümler

Zorunlu deprem sigortası ayrıca yukarıdaki koşulları karşılayan;

???? Kat ittifakı tesis edilmiş binalar,

???? Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,

???? Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için geçerlidir.

6 Şubat'ta ülke olarak yaşamış olduğumuz deprem felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. Bölgede Kızılay görevlileri, AFAD görevlileri canla başla, deprem bölgesinde zarar görmüş, etkilenmiş tüm vatandaşlarımız için çalışmalarına devam ediyor. Tüm bu hengame içerisinde binaları, evleri, yurtları, köyleri yıkılmış hasar görmüş vatandaşlarımız için yaraların sarılması için deprem sigortası da, sigorta kapsamında ödemelerini yapmaya başladı.

2022'nin Kasım ayında yapılan değişiklikle DASK'ın teminat tutarları artırıldı. Taşkın bir konut için ödeyeceği en yüksek tazminat tutarı 640.000 TL. Örneğin konutunuz 100 metrekare ise depremde yıkıldıysa DASK size 301 bin TL ödeyecek. Konutunuz 150 metrekare ise 452.000 TL, 200 metrekare ise 603.000 ödeme yapacak.

Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.

Deprem bölgesinde eve hasar görmüş ve yıkılmış vatandaşlarımızın, ALO DASK 125, www.dask.gov.tr, e-devlet üzerinden hasarlarınızı bildirebileceksiniz. Hasar bildirimi yaptığınızda DASK'tan cep telefonunuza SMS ile 'hasar dosyası oluşturulmuştur' mesajı gelecek.

Tabii ki vatandaşlarımızın Can kayıplarının ve acılarının telafisi mümkün değildir. Ancak hayat geride kalanlarımız için devam etmektedir. Ülkemiz deprem bölgesinde olduğu için bu gibi depremleri zaman zaman yaşayacağız. Onun için depreme dayanıklı, fay hattının olmadığı çok katlı binalar değil, yatay mimarinin yapılması için çalışmalıyız.

Unutmayalım ki; Deprem Öldürmez Binalar Öldürür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.