Yeşil Çay

Sevgili okurlarım bu hafta köşe konumuz da dünya çapında en önemli 2. içecek olan yeşil çaydan bahsedeceğim. Çaydaki polifenoller hızlı şekilde oksitlenir. Yeşil çayın polifenol oksidaz enzimini etkisiz hale getirmek için hemen ısıl işlem yapılır. Siyah çayda önce kurutma işlemi uygulanır. Bu nedenle siyah çayda, yeşil çaydan çok daha az aktif kateşin bulunmaktadır. Çayın sağlık yararına ana bileşeni kateşinlerdir. En fazla miktarda bulunan kateşin ise epi-gallo-kateşin-3-gallat (EGCG)’tır.

EGCG sayesinde kalp damar hastalıkları riskinin azaldığı yönünde birçok çalışma vardır. Hiperkolesterolemi gelişiminden koruyucudur. Total kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerinde sekiz haftada anlamlı düzeye ulaşmıştır.

Streptococcus mutans diş çürümesinde etken bakteridir. Yeşil çay içeriğindeki EGCG sayesinde bakterilerin dişlere yapışmasını önler ve diş çürümesine engel olur. Antimikrobiyal etkisi yanında anti inflamatuar etkisi sayesinde diş eti iltihapları üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. Özellikle bu hastalığın sık görüldüğü dönemde yeşil çay bakteri ve virüslerin bulaşmasını engelleyebilir; soğuk algınlığı, grip, ateş hastalığına karşı koruyucudur. EGCG sayesinde kolit ve İBS hastalarında da olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

Açlık kan şekeri üzerinde olumlu etkiler görülmüştür. Yeşil çay, diyabet hastalarında kan glukoz seviyesinin düzenlemesini sağlarken sağlıklı bireylerde de hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.

Kateşinler, reaktif oksijen türlerini etkili bir şekilde nötralize etme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği nedeniyle kanser tedavisinde tüketilmesi önerilmektedir.

Yeşil çaydaki bir diğer kateşin olan GTC’ler kilo vermede etkili olduğunu gösterse de bir besinden mucize olarak kilo vereceğim görüşünde olmak uygun değildir. Yeşil çayı diyette destek verici olarak kullanmalıyız. Yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı görülmektedir.

Sağlıklı bireyler günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilir. İçeriğinde önemli miktarda kafein bulunduğu unutulmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum