Nükleer çarpan- 2

Aslında, uzun lafın kısası olay nedir biliyor musunuz? Ortadoğu’ya Pasifik’in ötesinden bu kadar etkili olunmasını sağlayan güçtür. Yakıt derdi olmadan yüzen, ABD uçak gemileri ve denizaltıları sayesinde dünya üzerinde etkili bir güç çarpanıdır. Savaşı kaybetseniz bile insanlıktan nasibinizi almadıysanız bir anda atacağınız nükleer bombalar sayesinde savaşı kazanmanız demektir. Ben kendi açımdan bakarım, bence elimde bu güç çarpanının olması demek ‘Caydırıcı’ kelimesinin kullanıldığı en etkili yer demek. Silah sanayisindeki tüm teknolojik gelişmeler aslında ne anlama gelir bilir misiniz? Askerlerimizin dondurucu soğuklarda vatan savunmasında postalların içinde mosmor olmuş ayaklarındaki acıya rağmen, mermi çekirdeklerinin kovanlarını düstursuzca terk ettiği o namusu olmayan anda bile, mehmetçiğin melek yüzünde beliren gülümsemesidir. Dalgalanan bayrağın rüzgarı arkasına daha güçlü alması demektir. Ezanı okuyan müezzinin minareye daha güvenli çıkmasıdır. Daha az şehit, daha az yetim, daha az dul kadın demektir dostlar.

Yakın geçmişimizde (30 Kasım 2007) Isparta’da verdiğimiz fizikçi bilim şehitlerimizin üzerindeki sır perdesi hala duruyor. Bugün Radyoaktif madde olarak uranyum (235U + 1n → 236U*140Cs + 93Rb +31n+208 MeV) kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemleri ve teknolojileri içerisinde barındırmak zorundayız. Ancak yarın, güvenliği daha kolay olan Toryum’un kullanılmayacağını kim bilebilir? (Toryum, Mitolojik İskandinav efsanelerinde adı geçen şimşek tanrısı Thor'dan türetilen bir kelimedir.)

Şimdi ele geçen elektrik enerji üretimine, rakamlar eşliğinde bakalım. Ancak çaylarımızı tazeleyelim dostlar, çünkü rakamlar iç açıcı duruyor.

Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla İstanbul'un Avrupa Yakası’nda 25.2 milyar kWh, Anadolu Yakası’nda da 11.6 milyar kilovatsaat olmak üzere toplamda 36.8 milyar kWh elektrik tüketildi. Her yıl bu rakamlar artıyor unutmayın enerji, geçmişte olduğu gibi bugün de toprak gibi savaş sebebidir. Her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali, 4800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kWh elektrik üretecek. Yani Akkuyu tek başına İstanbul’u sırtlayabilir.

(1923 - 2022 yılları arası Türkiye'nin yıllık elektrik tüketimi)

Yukarıdaki grafik aslında yıllar içinde ne kadar gelişmiştiğimizi ifade eder. Enerji, bu acımasız dünyada ülkelerin olmazsa olmazıdır. 2500 yıllık kadim bir devlet geçmişi olan Türk Dünyası’nın da bu enerji savaşında her türlü tedbiri alarak nükleer cephesinde yerini almak zorundadır. Daha da gelişmiş bir ülkede, barışın aritmetik olarak çoğaldığı bir dünyada yaşamak ümidiyle dostlar.

Kaynakça:

https://www.lafsozluk.com/2015/01/megawatt-nedir-megavat-ne-demektir.html

https://www.enerjiatlasi.com/elektrik-tuketimi/

(Wikipedi)

(EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum