Ramazan ayında neden kilo alınıyor?

Ramazan ayını en büyük şikayetlerinden birisi kilo alımıdır. İşin özü yememe sistemi olsa dahi kilo alımı nasıl oluyor sizce?

1)Oruçlu olduğumuz gün besin alımı yapmadığımız için kan şekerimiz düşer. İftar zamanı yaklaşınca kan şekerimizi yükseltme isteği en üst seviyede görülür. Bu sebeple iftarda ihtiyacımız olan besinden fazlasını tüketmek ve tatlılara yönelmek kaçınılmaz olur. Kan şekerimizin hızlı yükselmesi durumunda yorgunluk, halsizlik durumuyla karşılaşırız. Kendimizle bu savaşın içine girmemize gerek kalmadan yapılması gerekenlerden bahsedelim.

İftar masasına oturunca ilk olarak 1 kâse çorba eşliğinde 1 adet hurma veya 1-3 adet zeytin tüketebilirsiniz. Bu aşamadan sonra masadan kalkıp en az 15-20 dakika süre ara vermeniz gerekmektedir. Bu alışkanlığın oturabilmesi için ailece bu karar da birlik olmak işimizi çok kolaylaştıracaktır. Sofraya gelince kan şekerimiz dengelenmiş ve midemiz yemek yemeye hazır durumdadır. Ağır yükleme yapmamaya dikkat ederek tatlı yememeye özen göstererek sofradan kalkabilirsiniz. Tatlı tüketimi tabi ki yapılabilir. Fakat yemekten 1 saat sonra tatlımızı elimize alıp kan şekeri dengesizlikleriyle uğraşmadan keyifle yiyebilirsiniz. Ramazan sürecinde ağır şekerli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih etmek oldukça değerlidir. Ölçü kontrolüne dikkat etmeye özen göstermelisiniz.

2)Bir diğer neden ise sahur yapmamak ve uzun süre açlık durumunda kalmaktır. Yapılan araştırmalara göre uzun süre açlık durumunun 2 hafta sürmesi bazal metabolizma hızımızı %15 azaltmaktadır. Bazal metabolizma hızının yavaşlaması beraberinde kilo alımını getirmektedir. İdeal olan iftar, sahur ve en az 1 ara öğün yapmaktır. Tek öğün beslenmemeye özen göstermelisiniz.

3) Oruç sürecinde iştahımızı artıracak videolar izleyip, markette gezinmek onlara güçlü bir bağlanma hissi yaratıp iftardan sonra bunlara ulaşmak zorundayım bildirisini bilinçaltımıza yerleştirmemizi sağlar ve aldıklarımızın tümünü tüketmeden rahat edemememize sebep olur. Mümkün olduğunca oruç döneminde iştahınızı artıracak video ve ortamlardan uzak kalmaya çalışmalısınız.

4)Oruç sürecinde enerji az alıyorum hareketimi verimli kullanmam gerekiyor mantığı olması nedeniyle oruçken daha az hareket edilmektedir. Gün boyunca enerjimizi korumak ve işimizin ağırlığına göre enerji korunumu sağlamamız gerekse de iftar sonrası eksik kalan hareketlilik süremizi tamamlamak için yeterli zamanımız bulunmaktadır. Görevimizi tamamlarken bedenimizi sağlıklı form da tutmak adına spor yapmayı ihmal etmeyelim.

Huzurlu, mutlu, sağlık dolu bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.