Badem

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımızda yağlı tohum gruplarından bademin besin değerlerinden bahsedeceğim. Zengin E vitamini içeriği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Kalp damar sağlığı için önemlidir. Kanın akıcılığı arttırmaktadır. Üreme sağlığı için de badem ve diğer yağlı tohumlar önem taşımaktadır.

Bademin iyi derece de posa ve yağdan zengin içeriğiyle bağırsak sağlığı ve hızlı bağırsak geçişi için etkin bir besindir. Posa içeriğinin bağırsaktaki mutajenik yükü azaltıp kansere karşı koruyucu etkisi bizim için değerlidir. Badem yağlı tohum grubuna dahil olsa dahi protein ve karbonhidrat içeriğiyle dengeli bir besindir. 2/3 su bardağı bademde 18.6gram protein bulunmaktadır. Özellikle sporcu grupları için kolesterol değeri yüksek hayvansal proteinler yerine badem, fıstık ve kurubaklagillere daha çok önem vermeleri gerekmektedir.

Fındığın yağ içeriği ön planda tutulsa da içeriğinde karbonhidrat ve proteinde bulundurması özellikle sporcu bireyler için önemlidir. Sporcular için yağlı tohumları önemli tutmamızın bir diğer nedeni ise zengin magnezyum ve kalsiyum içeriğidir. Magnezyum kasın dinlenmesinde etkindir. Yetersiz magnezyum alan sporcularda kas krampları sık görülmektedir. Magnezyum içeriği sayesinde insülin salınımı düzenlenmesi ve kan basıncı düzenlenmesinde etkilidir.

Özellikle süt grubu tüketemeyen bireyler için badem kalsiyum içeriği önemlidir. Kemik sağlığı ve kalbin düzenli bir şekilde kasılıp gevşemesinde etkindir. Yetersizliğinde kalp spazmı görülebilmektedir.

Demir yetersizliğinde yağlı tohumlar özellikle vejetaryen bireyler için değerli besinler arasındadır. Önemli miktarda potasyum ve demir içermektedir. Demirin hayvansal proteinlerden alımı daha etkin olsa dahi C vitaminiyle birlikte alım da bizim için oldukça değerlidir. Vücudun sıvı dengesini sağlayan potasyumun ödem sorunu yaşanılan dönemlerde de zengin alınmasına dikkat edilmelidir.

Güçlü antioksidan özelliğinden fayda sağlayabilmek ve cilt sağlığımızda dahi etkisini alabilmek adına kavrulmamış bademleri tercih etmelisiniz. 8 adet fındık 100 kalori içermektedir. Kilo kontrolü dönemlerinde özellikle aşırıya kaçılmamalıdır. Sağlık dolu bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.