Alper Süzer
Stephen William Hawking
Hawking 14 Mart 2018 yılında 76 yaşındayken vefat etti. Deprem fekaletinden dolayı bu yazıyı ötelemem gerekti. Çayları doldurun başlayalım dostlar.
Hayatı tam bir liste halinde durmadan mücadeleyle geçen Stephen, ortaokul son sınıf çağlarında akademik başarı olarak sınıfta sondan üçüncü sıradaydı. Biz olsak ne deriz? Ford motorları gibiymiş, geç ısınıp geç soğuyan cinsten. Pek tabiki bu durum okuldaki ezberleten öğretim sisteminden kaynaklanıyordu. Ama burada altın değerinde olan başka bir husus evdeki eğitimdi. Anne-Baba eğitimli ve kaliteli zaman geçirme konusunda oldukça yetkinlerdi. Arka bahçede anne çocuklarıyla birlikte çime uzanıp birlikte yıldızları gözlemleyerek muhabbet edebilmekteydi. Bir aile dostlarının bu aileyi dışardan gördüğü kadarıyla şöyle yorumluyordu. “Hawking'ler "eksantrik" bir aileydi. Akşam yemeğinde çok sessizlerdi. Hawking'lerin her biri bir kitap okurdu. Ailenin kullandığı araç eski bir Londra taksisiydi ve St. Albans'taki evleri hiçbir zaman tam olarak tamir edilemeyen üç katlıydı. Hawkingler ayrıca bodrum katında arıları barındırdı ve serada havai fişekler üretirlerdi.”
Yani; farklı alanlara ilgi duyması ailesinin kazandırdığı bir alışkanlıktı, diyebiliriz. Mütevazi bir hayatları olması da dikkat çekiciydi. Evde kitap okuyan anne-baba çocuklara güzel örnek teşkil ediyor genç anne-babalar lafım size! Stephen’in kızı Lucy, bilinen ünlü bir yazar oldu. Oğlu Robert ise Microsoft’ta yazılım mühendisi ve üvey kardeşi Timotiy ise Londra'da LEGO Grubu'nun Marka Geliştirme Müdürü pozisyonunda çalışmaktaydı. Sanırım başarı tesadüf değildi…
S. Hawking öğretimine devam etti. Master tezinde ulaştığı yargı: “Sınırsızlık Koşulu ve Başlangıçsız Evren.” Stephen Hawking, Evren'in bir başlangıcı olmadığını savundu. Ancak bunu çürütebilen yeryüzünde hiçbir fizikçi de olmadı. "Tanrı var olabilir ama bilim, evreni bir yaratıcının varlığına ihtiyaç duymadan açıklayabiliyor." görüşü Hawking'in bu konudaki en bilinen sözüydü. Kimi çevreler hastalığıyla (ALS) master tezinin ilintili olduğunu savundu?
Doktora tezinde ulaştığı yargı: Hawking'in 1966'da yayımlanan "Genişleyen evrenlerin özellikleri" adlı tezini 500 binden fazla kişi indirmeye çalıştı. Sanki ilk tezinde ortaya koyduğu yanlış yargıyı düzeltmeye çalışıyordu. Adeta “Ooo, çok pardon. Yanılmışım!” demek gibiydi.
Şimdi bu tekerlekli sandelyede yürüyen beyinin tarihe not ettiği kelamlara alıcı gözüyle bakalım.
"Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir."
Etrafınızda mutlaka vardır. Biraz dikkatli bakın göreceksiniz bu tipleri. Öyle ki, en hassas ve dolu olanlar da bu tip insanlar olur. Hawking kendisi ve kendisi gibileri betimlemişti. Derdimi çeken bilir, der gibi.
"Kara delikleri göz önünde tuttuğumuzda, belli ki Tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor."
Allah’ın varlığını anlatan önemli sözler, önemi nereden geliyor? Hawking ‘in söylemesinden. Bahsettiği kara delikler uzayda var olan ve etrafında ışık dahil ne varsa çekip yok eden bir varyant. Hawking olaya enerjiden giderek yorumladı. Sonunda başka sistemlerin (Alemler) varlığına yani uzayda yalnız olmadığımıza ulaşıyordu. Yaratan’ın bilmediğimiz planlarının olduğunu da anlatırken, kinaye yüklü bir anlatım yapmış. Bence yorumlayana göre çıkarılacak sonuçlar değişir?
"Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse, sonuç, pek muhtemel Kolomb’un Amerika’ya ayak bastığındaki gibi olur. Bu da yerli Amerikalılar için çok iyi olmamıştı."
Olayları halkın anlayacağı şekilde örnekleyerek ifade etmesinden dolayı, Hawking bütün çevrelerce bilinen ünlü bir fizikçiydi. Dünya’dan önümüzdeki bin yıl içinde çıkmak zorunda olduğumuzu, aksi halde insanoğlunun sonunun geleceğine inanıyordu. Nükleer savaş, genetik olarak tasarlanmış virüsler, küresel ısınma gibi tehlikelerin yeteri kadar ciddiye alınmamasından yakınıyordu. Dünya yakınında yaşayan ırkların az gelişmiş olduğu için tehlikesiz olarak nitelendirirdi.
"Yapay zeka, yeryüzünde insan ırkının sonunu getirebilir."
Yapay zeka insan beynini taklit eden yapay sinir ağlarından oluşur ve ağ sistemi suyun içindedir. Böylece kendi kendine öğrenme yetisine ulaşma imkanı hasıl olur. Buradan şu sonuca gidiyorum, su zaten farklı ısı değerleri arasında şahsına münasır tepkiler veren bir maddedir. Kimi sırlarını henüz insanoğluna vermemiş gibi duruyor? Hawking’in sunduğu tehlikeyi düşününce, duygu ya da vicdan olmaksızın karşımızda karar veren ve uygulayan bir zeka olsa yaşantımız nasıl olur? Peki bu zekaya geleceğimizi emanet ettiğimiz an da insanoğlunu dünya için tehlike görmeyeceğinin garantisi var mı?
1995 yılında ilk eşinden boşanıp Elaine ile evlendi. Bu evlilik onbir yıl sürdü. Kara deliklerin, Büyük Patlama’nın, uzayda zaman kavramının gizemini çözen Hawking 2012’de kadınlarla ilgili şu yorumu yapmıştı: “Evreni çözeceğiz, ama kadınları asla”
Bir zeka küpü; mücadelesiyle, ilkeleriyle, çalışkanlığıyla ve dünyaya bıraktığı miraslarıyla geldi ve gitti. S. Hawking’ in insanlığa kazandırdıklarıyla ilgilenen bir bakış açısıyla yorumlamalı ve hayatımıza bu çerceveden şekil verebilenlerden olma ümidiyle, sağlıcakla kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.