Devlet Planlama Teşkilatı

Devletin en önemli kuruluşlardan biri olan Devlet Planlama Teşkilatı 30 Eylül 1960’da TBMM tarafından kurulmuştur? 1961 Anayasasının 41. ve 129. maddeleriyle Türkiye'nin idari yapısına planlı kalkınma yöntemi kurum olarak getirilmiştir. 91 sayılı Kanunla Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuş, zaman içinde hukuki ve idari yapısı oluşturulmuştur.
Misyonu, vizyonu nedir?
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, kalkınma planlarının ve yıllık programların hazırlanması, uygulanması ve takibi safhalarında gerekli olan verileri, bunların toplanmasında ve değerlendirilmesindeki amaç ve zaman aralıkları ile bu verilerin sunulma ve raporlama şeklini tespit eder. (Google’de ararsanız bunlar yazıyor.)
Hayatımıza dokunan örnekler verelim; önümüzdeki yıl kaç tane çocuk dünyaya geleceği sayılarak, okula gidecek öğrenci sayısı bulunur. Bu öğrencileri yetiştirecek öğretmen sayısı emekli olanlar düşünülerek, Eğitim Fakültelerine alınacak üniversite öğrenci sayısı planlanır.
Ya da nüfus artış oranı doğrultusunda genelde korunan memur sayısı sabit tutulur. Böylece Devlet organlarının belirli bir oranda hayatını idame etmesi beklenir.
Şimdi Wikipedia’ya sordum cevap çarpıcı geldi: “Teşkilatın ilk döneminde Yalçın Küçük, Hikmet Çetin, Güngör Uras gibi isimler görev almışken, Turgut Özal'ın müsteşarlığa getirilmesi sonrasında çoğunluğu Nakşibendilerden oluşan bir kadrolaşmaya gidildi ve Yusuf Bozkurt Özal, Nevzat Yalçıntaş, Beşir Atalay, Yaşar Yakış, Hasan Celal Güzel, Temel Karamollaoğlu gibi isimler DPT'de çeşitli görevlere getirildi.”
Yine adamcılık, hayyamcılık, şucu-bucular çıktı karşıma! Teşkilat 2011 yılında kapatılıp yerine “Kalkınma Bakanlığı” olarak yeniden hayat buldu. Oysa ilk kurulduğu günden bu zamana DPT Müsteşarları yıldızlar seçmesi gibi. Bir sonraki Milletvekili Ekibi burada kuruluyor sanki?
Prof.Dr.Bilsay KURUÇ; iktisatçı, akademisyen, yazar, gazeteci
İbrahim Ertan Yülek; Türk siyasetçi ve bürokrat
Kemal Madenoğlu, Büyükelçi, bürokrat ve planlamacı. 2014-2016 yılları arasında Başbakanlık müsteşarlığı, 2009-2011 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarlığı, 2011-2014 yılları arasında Kalkınma Bakanlığı müsteşarlığı görevlerini yürütmüştür.

İlhan Kesici, Türk bürokrat, mühendis ve siyasetçi.

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanıdır.

Devlet kaynağı ile halkın en ücra köşesinden bile adım adım gelerek meclise ulaşan zeki ve çalışkan insanlardan oluşuyor. Yani bu beyinler milli servet! Bu ulvi yolda DPT en önemli duraklardan biri de tam da burası. Hatta meclise giden yoldaki zıplama tahtası diyebiliriz. Bu durağın kaldırılması büyük eksiklik. Tekrar hayat bulan kuruluşun “Kalkınma Bakanlığı” eski misyonu ve vizyonu yüklendiğini düşünmüyorum!
Halkın meclisle bağını kuran şah damarların ulaştığı kalp gibi, akan kanın beyine yani TBMM’e ulaşmadan önce dinlendiği durağıdır. Bu sayede Milletvekillerinin kalitesini arttıran yükselteç ve hatta Meclistekilerin halkı daha iyi anlayabilmeleri için adaptör vazifesi yapmaktaydı. Günümüzdekilerin en büyük eksikliğini eleştirmek için bu kadar yazmış gibi olmayalım ama; hakikaten halktan ayrılan ve sırça köşklerine yerleşen bir bürokratik ordu da gözler önündedir. Hani “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler…” demiş ya? İnanın o seviyelere geldik! Zengin, fakire olan borcunu (vitre-zekat) unuttuğu günümüz koşullarında toplumun dengesi bozuldu.
Tarihte Sümerlerin durumuna düşmeden, kantarın topuzu iyice kaçmadan, bu güç zehirlenmesinin farkında olmak zorundayız. Hangi makamda oturuyorsak, makama uygun en iyi tasarrufun ne olduğunu biliriz. Mühim olan yapmaya karar vermektir…
Tekrar yazıyorum; eleştirilemeyen merciler Tanrılaşır!
Eleştirmeli ve farklı düşünen her bireye eşit yaşama, yasama, yürütme… vb. haklara Devlet Bütünlüğüne kastetmediği sürece, kanunlar çerçevesinde izin vermeliyiz.
Saygı ve sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.