Karaciğer yağlanması olan bireyler için beslenme önerileri

Karaciğer yağlanması vakalarında, iyi bir diyet programı sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır. Dengeli bir diyet programı uygulayarak hızlı bir şekilde karaciğer sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Kısaca öneriler;

Karaciğerin yağlanması durumunda, sebze tüketilmesi son derece yararlıdır. Sebzeler önemli bir vitamin kaynağıdır ve karaciğer üzerinde olumlu etkileri vardır. Lahana ve ıspanak, yağlanma için çok faydalıdır. Bunun yanı sıra patates gibi sebzelerin çok fazla tüketilmemesi gerekir.

Meyveler de aynı sebzeler gibi faydalı besin kaynaklarıdır. Üzüm ve elma, özellikle karaciğer için çok faydalı besinlerdir.

Hamur işi ve ekmeğin tüketiminin sınırlandırılması veya hamur işi ürünleri hiç tüketilmemelidir.

Karaciğer yağlanması olan hastalar için kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz ve badem çok yararlıdır. B vitamini ve çinko içerirler.

Tahıl tüketiminde karabuğday ve yulaf tercih edilmelidir. Püre veya çorba şeklinde tüketilebilirler.

Hastalık süresince balık ve deniz ürünlerine özel bir ihtiyaç vardır. Deniz ürünleri omega-3 asitleri açısından zengindir. Bu yüzden bol miktarda tüketilmelidir.

Hastalık süresince tüketilen etler az yağlı olmalıdır. Domuz eti, sosis, sucuk, salam gibi ürünler tamamen diyet dışı bırakılmalı ve tüketilmemelidir.

Yumurtalar değerli bir B vitamini kaynağıdır. Fakat yumurtanın içinde yüksek oranda yağ bulunduğu için çok tüketmemek gerekir. Günde 2 adet haşlanmış yumurta tüketmek idealdir.

Diyet sırasında yağ tüketimini azaltmakta fayda olsa bile hiç yağ tüketmemekte zararlıdır. Vücudun yararlı yağlara da ihtiyacı vardır. Bu yüzden diyet sırasında yararlı yağları tüketmek gerekir. Doymuş yağlardan kaçınmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.