Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Ailelerin okul öncesi çok yakından takibini yaptığı beslenme alışkanlığı, çocuk okul dönemine geçince bu alışkanlıklarda bozulmalar olabiliyor. Bu sebepten dolayı ilkokul dönemindeki çocukların beslenme çantasını özenle hazırlamak çok önemlidir. Çocuğunuzun okuldaki beslenme alışkanlığını kontrol altında tutmalı ve her zaman yanında bir beslenme çantası bulundurmasını sağlamalısınız. Beslenme çantası hazırlarken bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Bunlardan biri beslenme çantasının yeterli ve dengeli olmasıdır. Çocukların sağlıklı gelişimi için olduğu kadar; derslere odaklanma becerisinin artması ve enerjik hissedebilmeleri, kemik gelişimleri için beslenme düzenlemelerine dikkat etmek önemlidir. Hazırlanması kolay ve yemesi zevkli, sağlıklı, güvenilir ve daha besleyici olan besinleri hazırlamalısınız.

Beslenme çantasının sağlıklı olması için hazır gıdalar yerine evde yaptığınız besinleri tercih etmelisiniz. Mesela, tam buğday ekmeğiyle hazırladığımız peynirli ya da kaşarlı bir tost ya da yine tam buğday ekmeğiyle hazırladığınız tavuklu, köfteli, tavuklu, ton balıklı bir sandviçin yanına koyduğunuz ayran dengeli bir şekilde menü oluşturmanızı sağlayacaktır. Çocukların beslenme çantasında bulunacak besinler arasında süt, meyve, krep, ayran, kuru meyve karışımı, tost, sütlaç veya puding, evde yapılmış peynirli ya da sebzeli börek, yine evde yapılmış komposto ve taze sıkılmış meyve suyu yer almalıdır.
Öte yandan tam gün okula giden çocukların menülerinde mutlaka ara öğün de bulunması gerekir. Ancak ara öğünlerde hazır kek ya da meyve suları ve cips gibi hazır gıdalar yer almamalıdır. Bunların yerine fındık, badem, ceviz ve meyve gibi ürünleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Yine, evde hazırladığınız yoğurdun içine dilimlediğiniz bir meyve de meyveli yoğurt olarak tercih edilebilir. Beslenme çantasının yanında mutlaka bir matara su bulunmalıdır.

Meyve, sebze ya da süt ürünlerini tüketmek istemeyen çocukların dengeli beslenmesini sağlayabilmek için, besinleri doğrudan vermek yerine diğer gıdalar ile karıştırabilirsiniz. Sebze sevmeyen çocuklar için, kek, kurabiye gibi çocukların tüketmekten hoşlandığı yiyeceklerin içine koyarak, çocuğun o sebzeyi tüketmesini sağlayabilirsiniz. Meyve tüketmeyi sevmeyen çocuklar için yoğurt ya da süt ile karışım yapabilir ya da meyveleri püre haline getirebilirsiniz. Ayrıca çocuğun sevdiği meyveler meyve suyu hazırlayarak, tüketmek istemediği meyveleri bu karışıma dahil edebilirsiniz. Okula giden tüm çocuklara başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.