Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Hangileridir?

Soğuk algınlığı ve grip mevsimi sonbahar ve kış aylarında. Bu dönemde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlığı veya grip olmamak için bağışıklığımızı güçlendirmeliyiz.

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun hastalıklara karşı korunma ve savunma mekanizmasını oluşturan bir sistemdir. Vücudumuzun içine giren yabancı mikroorganizmaları (bakteri, virüs, mantar gibi) tanıyarak onlarla savaşır ve hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemi, vücudumuzun sağlıklı hücrelerini zararlı mikroorganizmalardan ayırt edebilme yeteneğine sahiptir.

Bağışıklık sisteminin önemi, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi ve hastalıklara karşı korunabilmesi için hayati bir rol oynamaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ilk kuralı doğru besinleri tüketmek ve işlenmiş gıdalar ve besin değeri düşük besinleri menüden çıkarmak, sigara ve alkolden uzak durmaktır.

Peki, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Söz konusu bağışıklık olunca ilk sırayı az şekerli meyveler, nişastalı olmayan sebzeler, protein, sağlıklı yağlar, fermente gıdalar, kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar alır. Özellikle bazı besinler diğerlerine oranla çok daha fazla etkiye sahip olabilir.

Bu besinlerin başında prebiyotik açısından zengin besinler (enginar, yeşil muz, turp ve kuşkonmaz), C vitamininden zengin besinler (portakal, limon, mandalina), antioksidan açısından zengin besinler (Ceviz, yaban mersini, çilek, pancar ve ıspanak), B6 vitamini içeren besinler (Kuru baklagiller, süt ürünleri, balık, yumurta, havuç, ıspanak, muz ve kabuklu kuruyemişler),zencefil gelmektedir bu besinler dengeli ve düzenli tüketilmelidir. Bu besinlerin düzenli tüketimi vücudumuzun direncinin artırılması ve bağışıklığımızın güçlenmesine katkı sağlarlar.

Besinlerin yanında bağışıklık sisteminizin güçlü olması için uyku düzeninize, düzenli egzersiz yapmaya, stresten uzak durmaya, dikkat etmelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.