1896’dan Günümüze Olimpiyat Tüneli- 12

2004 ATİNA OLİMPİYATLARI

Atina 2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, bir başka deyişle XXVIII. Olimpiyat Oyunları, Ege’nin öbür yakasında sahnelendi. Ev sahibi şehir: Atina, Yunanistan, Slogan: Evine Hoş geldin, Katılan Ülke sayısı: 201, Sporcu sayısı: 11,099, Resmi programda disiplin ve yarışma sayısı: 28 spor dalında 301 yarışma, Açılış töreni: 13 Ağustos 2004, Kapanış töreni: 29 Ağustos 2004, Resmen açan: Konstantinos Stefanopulos, Yunanistan Cumhurbaşkanı, Sporcu yemini eden: Zoi Dimoschaki, Hakem yemini eden: Lazaros Voreadis, Olimpiyat ateşini yakan: Nikolaos Kaklamanakis, Stadyum: Olimpiyat Stadyumu (Atina).

2004team-men.jpg

KOMŞUDA, ‘EVİNE HOŞ GELDİN’ MOTTOSU

13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında komşu başkent Atina’da sahnelenen XXVIII. Olimpiyat Oyunları’nın mottosu ‘Evine Hoş geldin’ idi. Bu olimpiyat oyunlarında, olimpiyat madalyalarının tasarımındaki Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike ve Roma Kolezyumu yerini, 1896’daki ilk modern olimpiyatların yapıldığı Panatenik Stadyumu’nun üzerinde yeniden tasvir edilmiş Nike’ın uçarken görüldüğü tasvire bıraktı. Atina, Modern Olimpiyatların asırlık dönümü olan 1996 Yaz Olimpiyatları için de adaylığını koymuş ancak kazanamamıştı. Atina, böylece sekiz yıl rötarla Yaz Oyunları’nı kazanıp ev sahipliğini gerçekleştiriyordu.

BÜYÜLEYİCİ AÇILIŞ TÖRENİ

2004 Yaz Olimpiyatları’nın görkemli açılış töreni 13 Ağustos 2004 tarihinde Atina Olimpiyat Spor Kompleksi’ndeki 72 bin kişilik Olimpiyat Stadyumu’nda sahnelendi. Gösteri, Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Stefanopulos, Yunan Olimpiyat Komitesi Başkanı Yianna Angelopulu Daskalaki ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge'nin sahneye çıkması ve kâğıt görünümlü kayıkla stadyumun ortasındaki suyla kaplı alandan boydan boya geçen çocuk tarafından selamlanmalarıyla başladı. Havuzda olimpiyat halkalarının alevlerle ortaya çıkmasının ardından, insanoğlunun gelişimini, eski Yunan uygarlığından bugüne kadar Yunanistan ve Olimpiyat Oyunları tarihini gözler önüne seren görsel şov ışıklı gösterilerle zirve yaptı. Bu büyüleyici açılış töreninde yaklaşık 5 bin kişi görev alırken, 31 ülkeden gelen gönüllüler de sahne arkasında çalıştılar. Gösterilerde, 7 ile 70 yaş arasında değişen toplam 2.428 kişi görev aldı. Gösteri için 10 bin metre kumaş, 2 bin litre tutkal, 15 kilometre iplik, 150 galon boya, 7152 çift çorap, 4 bin çift ayakkabı kullanılacaktı. Oyunlarda tam 202 ülke sporcusu madalya mücadelesi verdi.

ogcc-1024x678.jpg

ATİNA OLİMPİYATLARI’NDA TÜRKİYE

Türkiye, 1908’den bu yana katıldığı 19. Olimpiyat Oyunları olan Atina 2004’de 21 kadın ve 45 erkek sporcu ile boy gösterirken, açılış töreninde Türk Bayrağını yelkencimiz Ali Enver Adakan taşıdı. Ekibimizde Sidney 2004’den 2 Olimpiyat şampiyonumuz yer alıyordu: Grekoromen güreşçi Hamza Yerlikaya ve dördüncü Olimpiyat Oyunlarında takımın en deneyimli sporcusu olarak yarışan halterci ve dünya rekortmeni Halil Mutlu. Ay-yıldızlı sporcularımız Atina’da 3 altın, 4 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 11 madalya kazandı. 48 kg. haltercimiz Nurcan Taylan, ülkemize tarihinde kadınlardaki ilk altın madalyasını kazandırırken, 56 kg. haltercimiz Halil Mutlu, 77 kg. haltercimiz Taner Sağır’ın altın madalyaları ile de Atina podyumlarında gövde gösterisi yaptık. 66 kg. greko-romen güreşçimiz Şeref Eroğlu, 80 kg. tekvandocumuz Bahri Tanrıkulu, 48 kg. boksörümüz Atagün Yalçınkaya’nın gümüş, 56 kg. haltercimiz Sedat Artuç, 77 kg. haltercimiz Reyhan Arabacıoğlu, 96 kg. grekoromencimiz Mehmet Özal, ağır sıklet güreşçimiz Aydın Polatçı’nın bronz madalyaları da yüzümüzü güldürdü.

**

2008 PEKİN OLİMPİYATLARI

XXIX. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda açılış töreni ve atletizm yarışmaları, kuş yuvası olarak ünlenen çok çarpıcı stadyumda sahnelendi. Ev sahibi şehir: Pekin, Çin, Slogan: Tek Dünya, Tek Rüya, Sporcu sayısı: 11.028, Resmi programda disiplin ve yarışma sayısı: 28 spor dalında 302 etkinlik, Açılış töreni: 8 Ağustos 2008, Kapanış töreni: 24 Ağustos 2008, Resmen açılışı yapan: Başkan Hu Jintao, Sporcu yemini eden: Zhang Yining, Hakem yemini eden: Huang Lipeng, Olimpiyat ateşini yakan: Li Ning, Stadyum: Pekin Ulusal Stadyumu.

beijing2008h.png

TÜRKİYE, AÇILIŞTA İLK KEZ 4. SIRADA

8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de sahnelenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda, pek çok olimpiyatta olduğu gibi futbol ve yelkencilik gibi bazı branşlar başka şehirlerde de yapıldı. Mimari harikası Kuş Yuvası adı verilen Ulusal Stadyum’da düzenlenen görkemli bir törenle açılışı yapılan oyunlarda, Yunanistan klasikleşmiş biçimde ilk sırada boy gösterirken, geçit töreninde Türkiye kafilesi 204 ülke arasında dördüncü sırada yürüdü. Türk kafilesinin olimpiyat tarihinde ilk kez bu kadar ön sırada geçmesi, Türkiye’nin Çince yazılışında takip edilen vuruş sayısından kaynaklanıyordu!.. Sanat yönetmeliğini ünlü Çinli sinema yönetmeni Zhang Yimou’nun yaptığı parlak açılış törenini dünya televizyonlarından yaklaşık 4 milyar kişi takip etti. Yapımında 45 bin ton çelik kullanılan 91 bin seyirci kapasiteli stadyumda açılış töreni sırasında 179 bin 400 şişe içecek satıldığı tahmin ediliyor. Oyunlar için açılış töreni öncesi 60 bin 207 adet bilet satıldı ve 11 bin 200 geçici koltuk ilave edildi.

10 BİN ÇİFT DÜNYA EVİNE GİRDİ!..

Açılış töreninde 204 ülkenin bayrağını taşıyanlar arasında 61 atlet, 19 yüzücü, 17 judocu, 12 halterci, 10 güreşçi, 9 boksör, 13 kano ve kayakçı, 10 atıcı, altışar kürekçi, yelkenci ve tekvandocu, beşer basketbolcu ve masa tenisçi, 4 bisikletçi, ikişer badmintoncu, jimnastikçi, hentbolcu, hokeyci, softballcu, tenisçi ve eskrimci ile birer okçu, binici, su topçu, atlayıcı, idareci, antrenör ve olimpik görevli yer alıyordu. Olimpiyatın açılış gününde sekiz rakamının uğruna inanan 10 bin çift dünya evine girdi. Açılış törenindeki gösteride 258 bin metrekare genişliğindeki sahada 14 bin kişi gösteri yaptı. 3 bin Konfüçyüs okulu öğrencisinin izlediği ve Çin ordusunun 9 bin mensubunun gösteri yaptığı açılış töreninde stadyumda 2 bin 583 adet özel ışık kullanılıyordu.

indir.jpg

PEKİN OLİMPİYATLARI’NDA TÜRKİYE

XXIX. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, olimpik katılımına açılım kazandırıp, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda 12 spor dalında tam 68 sporcuyla boy gösterdi. Serbest güreşte 66 kg. sporcumuz Ramazan Şahin altın, halter 48 kg.’da Sibel Özkan, tekvando 57 kg.’da Azize Tanrıkulu atletizm 5 bin ve 10 bin metrelerde Elvan Abeylegesse gümüş, greko-romen güreş 84 kg.’da Nazmi Avluca, tekvando 68 kg.’da Servet Tazegül, boks 57 kg.’da da Yakup Kılıç bronz madalya kazandılar. Türkiye’nin Pekin 2008’deki 1 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalyadan oluşan madalya sepeti, tek altın madalyada kalmış olmamız nedeniyle buruk bir sevinç yaşattı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.