1896’dan Günümüze Olimpiyat Tüneli- 11

2000 SİDNEY OLİMPİYATLARI

Ev sahibi şehir: Sidney, Avustralya. Katılan ülke sayısı: 199, sporcu sayısı: 10,651 (6.582 erkek, 4,069 kadın). Etkinlik sayısı: 28 spor dalında 300 karşılaşma. Açılış töreni: 15 Eylül 2000, kapanış töreni: 1 Ekim 2000. Resmen açan: William Deane, Avustralya Genel Valisi. Sporcu yemini eden: Rechelle Hawkes. Hakem yemini eden: Peter Kerr. Olimpiyat ateşini yakan: Cathy Freeman. Stadyum: Telstra Stadyumu.

220px-2000-summer-olympics-opening-ceremony-1.jpg

2000 Yaz Olimpiyatları yeni bin yılın başında yapıldığı için Yeni Milenyum Oyunları olarak adlandırıldı ve modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde yapıldı..

Sidney, 23 Eylül 1993 yılında; Monte Carlo'da yapılan oylamada Pekin, Berlin, İstanbul ve Manchester gibi şehirleri geride bırakarak bu büyük organizasyonu Avustralya'ya kazandırmıştı. Oyunların açılış töreni 15 Eylül olmasına rağmen futbolda mücadele 13 Eylül'de oynanan ön maçlarla başladı ve ilk maçta Avustralya, İtalya'ya 1 - 0 kaybetti.

Açılış seremonisinde dünyanın her tarafından insanların sembolize edildiği bir gösteri hazırlandı. Yalnız kovboy Steve Jefferys ve onun arkasında Avustralya Cins Atı Ammo ile çeşitli figürler sergileyen 120 atlı stadyuma girerken atları karışık adımlarla beş Olimpiyat Halkasının da olduğu ve figürler sergiledi. Akılda kalan bir sahne de, Merkez Avustralya'dan 200 Aborijin kadının sunduğu ülkenin "kalbi"ni temsil eden "Allah'ın güçlü ruhu Olimpiyatları korusun" isimli dans idi.

298181.jpg

199 ülkenin stadyuma girmesi bir rekordu. IOC üyesi olup da katılmayan tek ülke ise, Taliban yönetiminin her türlü spor müsabakasını yasaklaması nedeniyle Afganistan'dı. Aynı kökten gelen Kuzey ve Güney Kore ülkelerinin takımları ise özel tasarlanmış bayrağın altında tek bir takım görüntüsü vererek stadyuma girseler de müsabakalarda ayrı ayrı yarıştılar. Ulusal bir Olimpiyat Komitesi üyesi olmamasına rağmen Doğu Timor’dan dört atlette ülkelerin geçit törenlerinde yerlerini aldı ve Olimpiyat Bayrağı altında yarışmalarına izin verildi. Olimpiyat Bayrağının taşınırken Olimpiyat Marşı, Avustralya başpiskoposluğuna bağlı Yunan Ortodoks Kilisesi Milenyum Korosu tarafından seslendirildi.

GÖSTERİ MAHİYETİNDE TEKERLEKLİ SANDALYE YARIŞLARI

Sidney Olimpiyatlarında okçuluk, atletizm, beyzbol, basketbol, badminton, boks, kano, bisiklet, atlama, binicilik, eskrim, futbol, jimnastik, hentbol, hokey, halter, judo, modern pentatlon, kürek, yelken, atıcılık, softbol, yüzme, senkronize yüzme, masa tenisi, tekvando, tenis, triatlon, voleybol, sutopu ve güreş disiplinlerinde müsabakalar yapıldı. Engelli sporcuların katıldığı Tekerlekli Sandalye Yarışları ise gösteri mahiyetindeydi.

stadium-australia-2000.jpg

SİDNEY OLİMPİYATLARINDA MADALYA KLASMANI

Oyunlarda ABD en çok altın madalyayı alan ülke olmanın yanında genel toplamda da birinci oldu. Klasman şöyle oluştu: 1. Amerika Birleşik Devletleri 37 altın, 24 gümüş, 31 bronz, 92 toplam, 2. Rusya 32 altın, 28 gümüş, 28 bronz, 88 toplam, 3. Çin 28 altın, 16 gümüş, 15 bronz, 59 toplam, 4. Avustralya 16 altın, 25 gümüş, 17 Bronz, 58 toplam, 5. Almanya 13 altın, 17 gümüş, 26 bronz, 56 toplam, 6. Fransa 13 altın, 14 gümüş, 11 bronz, 38 toplam, 7.. İtalya 13 altın, 8 gümüş, 13 bronz, 34 toplam, 8. Hollanda 12 altın, 9 gümüş, 4 bronz, 25 toplam, 9. Küba 11 altın, 11 gümüş, 7 bronz, 29 toplam, 10. Büyük Britanya 11 altın, 10 gümüş, 7 bronz, 28 toplam.

YASAK MADDE KULLANAN SPORCU MADALYALARINI İADE ETTİ

ABD adına yarışan Marion Jones, Eylül 2000'den Temmuz 2001'e kadar tetrahidrogestrinon (THG) kullandığını itiraf ederek, Sidney Olimpiyatlarında kazandığı 2 altın ve 2 bronz madalyayı iade etti. IOC'de resmî olarak Jones'un madalyalarını geri aldı ve sporcuya 2 yıl boyunca da IAAF bünyesindeki yarışmalardan da men cezası verdi.

maria-mutola-finish-line-race-summer-olympics-sept-25-2000.webp

İNGİLİZ KÜREKÇİ REKOR KIRDI

İngiliz kürekçi Steven Redgrave 1895 yılından beri olan Oyunlarda beş defa üst üste Olimpiyat altın madalyası kazanarak “üst üste en çok altın madalya alan erkek sporcu” unvanını elde etti. Sri Lanka’nın Olimpiyat tarihinde ilk madalya kazanan kadın sporcusu da Susanthika Jayasinghe oldu. 17 yaşındaki Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe, katıldığı ilk Olimpiyat yarışında 400 metre serbest stilde kendine ait dünya rekorunu kırarak alın madalyayı kazandı.

Kübalı ağır sıklet boksör Felix Savon Barcelona ve Atlanta’dan sonra Sidney’de de Rus rakibi Sultan İbragimgov’u yenerek üst üste üçüncü altın madalyasını kazandı. ABD softbol takımı da ilk üç maçını kaybederek başladığı müsabakalar dizisinin sonraki maçlarında, yenildiği rakipleri de dâhil bütün takımları yenerek Olimpiyat şampiyonu oldu. Kano-kayakta Alman Birrgit Fischer çift kadınlar ve dörtlü yarışta Olimpiyat şampiyonluğunu üst süte altıncı defa kazandı.

EFSANELER DE YENİLİR

Efsanevi Rus güreşçi Aleksandr Karelin kariyerindeki ilk yenilgisini Sidney Olimpiyatları finalinde aldı. Uzatmalara kalan müsabakada puan alamayan Karelin gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı ve dördüncü şampiyonluğa ulaşamadı.

PARALİMPİK ORGANİZASYONU

2000 Yaz Paralimpiyatları organizasyonu, SPOC- Sidney Paralimpiyat Organizasyonu Komitesi sorumluluğunda gerçekleştirildi. Paralimpik Oyunlarının çoğu modası geçmiş olarak değerlendirilse de, birçok program Olimpik ve Paralimpik Oyunlar olarak birlikte tasarlandı.

Olimpiyat Oyunlarının resmi müsabakaları dışında, müsabaka alanlarının civarında Sidney Olimpik Sanat Festivali ve Olimpiyat meşalesi koşusu gibi organizasyonlar da yapıldı.

SİDNEY’DE TÜRKİYE

2000 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye 3 Altın ve 2 Bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazanabildi. Halterde Halil Mutlu, judoda Hüseyin Özkan ve güreşte Hamza Yerlikaya altın, tekvandoda Hamide Bıçkın Tosun ile güreşte Adem Bereket bronz madalya alarak ülkemizi mutlu etti. Yeni rekorlar kırarak altın madalyalar alması beklenen Naim Süleymanoğlu ise hayal kırıklığına yol açtı.

15 kadın, 44 erkek olmak üzere 59 sporcumuzun yer aldığı Oyunlarda Türkiye 10 dal ve 57 disiplinde yarıştı. Açılış töreninde Türk bayrağını Asrın Güreşçisi unvanlı sporcumuz Hamza Yerlikaya taşıdı.

Erkekler judo müsabakalarına 66 kiloda katılan Hüseyin Özkan, dünya şampiyonası finalinde yenildiği Fransız rakibi Larbi Benboudaoud’u Olimpiyat finalinde 2.46 dakikada ipponla yenerek Türk judo tarihinin ilk Olimpiyat altın madalyasını kazandı.

Haltercimiz Halil Mutlu ise 56 kg. koparmada 137.5, silkmede 167.5 ve toplamda 305 kilo kaldırarak üç Olimpiyat rekoru kırıp ikinci defa altın madalyanın sahibi oldu.

Grekoromen güreş 57 kiloda yarışan Hamza Yerlikaya ise Atalanta Olimpiyatlarında başlayan yüksek grafiğini koruyarak Sidney’de de altın madalyaya erişti.

Tekvandoda 57 kiloda müsabakalara giren Hamide Bıçkın Tosun bronz madalya kazanıp, Olimpiyatlarda ilk madalya alan sporcumuz olarak tarihe adını yazdırdı.

Serbest güreşçimiz Adem Bereket 76 kilodaki müsabaka programını Olimpiyat dördüncüsü olarak tamamlamıştı. Fakat bu sıklette Olimpiyat şampiyonu olan Alman Leipold’un doping maddesi kullandığı anlaşılınca sıralama değişti ve Adem Bereket Olimpiyat üçüncüsü olarak bronz madalyayı boynuna taktı.

Şeref kürsüsünün en üst basamağında olmasını beklenen haltercimiz Naim Süleymanoğlu ise 62 kiloda podyuma çıkarak üç hakkında da 145 kiloyu omuzlayamayınca büyük bir hüsran yaşadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.