Selam sana iftarist…

Ey Rabbim senin rızan için bırak haramı helalden bile vazgeçtik demenin adıdır ramazan!

Sadece aç ve susuz kalarak yapıldığı sanılan oruç ibadetinin temelinde mideyi ve bedeni haramdan uzak tutmak bedenin azalarına da oruç tutturabilmektir.

Dil yalan söylerken, mide aç olsa ne yazar?

Göz harama bakarken dudaklarımız susuzluktan kurusa ne olur ?

İnsanları kırıp geçirdikten sonra, sahur öncesi teheccüt kılsan kime fayda?

Sabaha kadar oturup akşama kadar yatmak mı sizce ibadet?

Kuranı Kerim’de geçtiği adı ile Savm Farsça ismi ile oruç….ve yine kuran

tabiri ile orucu tutan kişiye de Saim denir!

Hicretin ikinci yılında farz kılınan oruç , ilk kez Bedir gazvesine giderken tutulmuştur.

Oruç,namaz,zekat gibi ibadetler bakara süresi 183. Ayette zikredildiği gibi

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenâlıklardan korunursunuz.”

Bizden öncekilere de farz kılınmıştır.

Kimine göre Ramazan ayı hiçbir şey ifade etmezken kimine göre de rahmet bereket paylaşmak ve arınma ayıdır…!

Oruçla olmak, oruçla hemhal olmak, oruçla hem dem olmak, hayatı oruç kılmak aslolan budur. Orucun; hayatımıza, anımıza, zamanımıza, mekânımıza her yönüyle dokunmasıdır oruç olmak.

Dünyanın kirlerinden arınabilmek için başka bir dünyaya yolculuktur oruç.

Oruç; insanı aczin zirvelerine çıkartarak terbiye eder, Oruç fakrını ve de haddini bildirerek kulluğunu hatırlatır, Oruç sahibinin kalbini cennete açılan kapıya çevirir.

Oruç dünyasını değiştirmesidir insanın. Oyun ve eğlence olan hayatı hakikate çevirebilmek için en sahih yolculuğudur.

Nimetin çok lezzetin az olduğu dönemin ağızda lezzet yüreğe huzur veren anıdır iftar zamanı…

Ramazan ayı sadece oruç değil , paylaşmanın,ikram ve infak etmenin bölüşmenin, aynı safta Cem olmanın birliğin beraberliği herseyden öte kendi iç dünyamızda arınmanmaya vesile zaman dilimidir.

Maalesef ki ….

Ramazan’da bile darmadağın olmayı başarıyoruz. Ramazan ayı ibadet ayı olmaktan çıkmış sanki. Eline kalem alan herkesin karşısındakine ayar verdiği bir ay haline gelmiş. Orucu tutan da tutmayanda inana da inanmayana da herkesin her şey hakkında bir fikri ve zikri olduğu bol konuştuğu bir zaman dilimine dönüştü !

Kimisi ibadetimle seni döverim hesabı zerre insanlık taşımadığı ruhuyla sayfalarca okuduğu kuranla övünüyor, kimisi oruç tutmayana saydırıyor, kimisi direk islama laf atıyor….

Kimi kanal kanal rant elde ederken verdiği fetvalarla kendine güldürüyor …

Bir kısım daha var, Üstad Necip Fazıl’ın “Kaba softa ham yobaz” olarak nitelendirdiği güruh. Bunlar da yapıp ettikleriyle Müslümanlara zarar veren sözümona aydın kesimi.

Ayetleri tahrif edenler, Hadisleri, sünnetleri ti’ye alanlar, başkalarına itaat etmeyin, başkaları sizi kandırır deyip sadece kendilerine itaat edilmesini bekleyen kökü dışarıda vücudu burada, neidüğü belirsiz şeytandan daha kibirli tipler.

11 ay boyunca her naneyi yiyen ama bir ay Ramazan orucunda bizler de hata arayan hiç bir değeri inancı olmayan insanlar var ki kendine gevur gelenekleriyle bir dünya kurmuş gerisini beğenmeyen ama aptalca cadılar bayramı gibi alanlarda boy gösteren nesfin boyunduruğunda haz ve hız seven insanlar ki, onlar ap ayrı bir makale konusu hiç girmeyeyim bile ….

Binbir çeşit insanın bin bir çeşit söylemine karşı Kuran olup onunla kalıp onunla yaşamayı başaran derdi insanlık olan hayatının her anını islam olarak yaşayan mübarek kulların Ramazanı şerifi mübarek olsun. Rabbim bizleri de saf niyetle ramazanı idrak eden kullarından eylesin… gerçek bayram yapan kulların zümresine eriştirsin amin….

Vesselam!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum