Gökhan Arslanpınar

Gökhan Arslanpınar

Neden düşüyor bu dolgular?

Diş dolguları, çürük veya kırık gibi durumlarda dişlere fonksiyon ve estetiğini geri kazandırmak amacıyla yapılan tedavilerdir. Eğer hasta ağız ve diş bakımlarını eksiksiz bir şekilde yaparsa dolgular çok uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.

Çoğu zaman dolgular eksik ağız bakımı ve hatalı kullanım sonucu düşmektedir. Dolguların düşmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri sert gıdaların çiğnenmesidir. Sert gıdaların çiğnenmesi sırasında dolgu direkt olarak yerinden çıkmasa bile üzerinde minik çatlaklar oluşur. Zaman içerisinde devam eden bu çiğneme alışkanlıklarının devam etmesiyle birlikte oluşan çatlaklar da hem sayı olarak hem de derinlik olarak artar. Sonuç olarak dolgu diş üzerinden uzaklaşarak bir boşluk oluşturur.

Diş sıkma ve diş gıcırdatma da dolguların düşmesine sebep olan bir başka yaygın sebeptir. Sert gıdaların çiğnenmesi sırasında işleyen mekanizmaya benzer bir durum oluşur. Diş sıkma ve gıcırdatmada farklı olarak sadece dolgular ya da dişlerle ilgili değil eklemle ilgili problemler de ortaya çıkar.

Bir diğer neden ise yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak yapılan dolgu çevresinde oluşan yeni çürük alanlarıdır. Dolgular yapılırken diş üzerinde oluşan çürük ve sağlıksız diş dokuları uzaklaştırılır. Sonrasında yapılan dolgu tamamen sağlıklı diş dokusuna yapışır. Fakat eksik ağız hijyenine bağlı olarak diş dolgu birleşim sınırından diş tekrar çürümeye başlar. Bu çürük zaman içerisinde daha da ilerleyerek dolgu etrafında kalan sağlıklı diş dokusu miktarını azaltır. Bu durumun sonucunda artık dişe tutunamayan dolgu düşer. Yeniden oluşan bir çürük sebebiyle düşen dolgular ne yazık ki çoğu zaman tekrar dolgu yapılamayacak kadar çürük olabiliyor. Sadece dolgu yapılamayacak durumda olan bu dişlere kanal tedavisi ve daha sonrasında dolgu yapmak durumunda kalabiliyoruz.

Dolgular hangi sebeple düşerse düşsün sonrasında hastada soğuk-sıcak hassasiyeti, ağrı, gıda sıkışması ve rahatsızlık hissi gibi sorunlar oluşturabilir. Dolgunun düştüğü fark edildiği zaman yapılacak en doğru hareket vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmasıdır. Çünkü dolgunun düştükten sonra oluşturduğu boşluk çürük oluşumu için gerekli olan mikroorganizma, konak, zaman ve besin faktörlerinin tamamını içeren ve hasta tarafından temizlenmesi zor bir alandır. Bu durum dişi çürük oluşumu için çok elverişli bir hale getirir.

Sonuç olarak doğru bir ağız bakımı pek çok diş problemini engelleyebilir. Çok sert gıdaların ya da cisimlerin çiğnenmesi dolgularınızın düşmesine sebep olabileceği gibi; dişlerde de kırılmalar ve çatlamalara sebep olabileceğini unutmayınız.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.