Gökhan Arslanpınar

Gökhan Arslanpınar

Dental İmplant tedavisi

Sevgili okurlar sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu sutunlar ve köşe yazılarımdan sizlere mesleğim ile ilgili bilgilerimi aktarmak adına köşe yazılarıma başlıyorum. Diş konusunda bilmeniz gereken bilgileri sizlere aktararak sizlere yardımcı olmak arzusundayım. İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek bu yapay köklerin üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.

Hiç diş olmayan alt ve üst çenelerde, aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı durumlarda, protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır. Büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir. Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. İmplant uygulamasında önemli olan ve başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi kemik yapısıdır. İmplant uygulaması öncesinde mutlaka klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir.
İmplant için eğer kişinin kemik yapısı ve genel sağlık durumu uygunsa, üst yaş limiti yoktur. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir. İmplant süresi yapılacak diş sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. İmplant uygulaması sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir.

İmplant tedavisinden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuşlardır. Bu yüzden vücut bunlara karşı antigen üretip, kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi implantı reddetmesi mümkün olmamaktadır.

Diş hekiminin konusunda eğitimli ve deneyimli olmasına dikkat edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.