Fatmanur Bozdağ

Fatmanur Bozdağ

Zayıflamak için yapılan yanlışlar

Günümüzde pek çok kişi kilo vermeye karar verdiğinde fazla kilolarından kurtulmak için çevresinden duyduklarını ya da doğru bildiği yanlış bilgileri uygulama yoluna gitmektedir. Bilinçsizce yapılan bu diyetlerle birey aslında metabolizma dengesini bozup, kilo alımında ve kilo kaybında direncin oluşmasına sebep olmaktadır.

1)Çok hızlı kilo vermeye çalışmak

Öncelikle bilinmesi gereken en temel şeylerden birisi bireyler arasında farklılık göstermekle beraber haftada 0.5-1 kg arası ağırlık kaybı sağlıklı bir diyet için en idealidir. Bu değer bireyin diyete başlama ağırlığıyla değişiklik gösterebilir. Çok hızlı kilo vermek kas ve su kaybına neden olur ve kas dokusu enerji harcayan bir dokudur. Kas dokusu azaldığında metabolizma yavaşlar.

2)Tek bir besinle zayıflamaya çalışmak

Genelde bireyler diyetlerinden karbonhidratları çıkararak protein diyetleriyle hatta tek bir besin tüketerek beslenmeye çalışırlar. Bu şekilde beslenen bireylerde uzun vadede hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik gibi durumlar meydana gelir. Kısa zamanda çok kilo vermeye vaat eden bu diyetler su ve kas kaybettirerek kilo verdirebilir fakat kısa bir süre sonra kiloların daha fazlası vücuda tekrar alınabilmektedir.

3)Öğün sayını azaltmak

Öğün atlamak veya tek bir öğünle beslenmeye çalışmak kilo vermeye yardımcı olmamakla birlikte aynı zamanda sağlığınızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun süre aç kalıp tek öğünle beslenildiğinde vücut bu açlık durumuna tepki olarak tüketilen besinleri depolama yoluna gidecektir.

Günde 3 ana 2-3 ara öğün yaparak kan şekerimizi dengeler, metabolizma hızımızı artırır ve açlık krizlerimizi önleyebiliriz.

4)Yeterli su içmemek

İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve barsak hareketlerini arttırması gibi olumlu etkileri vardır. Ayrıca Amerikan Diyetisyen Derneği en iyi kilo verimi için kadınların günde en az 11 su bardağı su içtiklerinde yağ yakımı mekanizmalarının iyi çalıştığını rapor etmektedir.

5)Ekmek tüketmemek

Vücudumuzun her besin grubuna ihtiyacı vardır. Günlük alınması gereken enerjinin %50-60 ını karbonhidratlardan bu oranın büyük bir kısmını da kompleks karbonhidrat kaynağı olan ekmekten alırız. Ekmeği diyet listelerinden tamamen çıkarmak yerine beyaz ekmek tam tahıllı, çavdar veya kepekli ekmekle değiştirilmelidir.

6)Mucizevi bir besin arayışı

Çok hızlı kilo vermek isteyen veya kendinde diyet programı için yeterli iradeyi göremeyen bireyler tek bir besinden mucizevi bir etki bekliyor. Ancak konu beslenme olduğunda her besin grubundan yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Bazı besinlerin zayıflamanıza olumlu etkisi olabilir ancak hiçbir besinin tek başına zayıflatması söz konusu değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.