Tarihi travmatik olaylardan ders çıkarıyor muyuz? - 3

YAHUDİLERİN BÜYÜK SÜRGÜNÜ VE İSRAİL’İN KURULUŞU

Kudüs MÖ.597 yılında Babilliler tarafından kuşatıldı ve fethedildi. Babil kralı Buhtunnasr, Süleyman mabedi dâhil şehri tamamen tahrip etti. Bunun sonucunda birçok Yahudi ülkesinden Babil’e göç etti. Babillerin İranlılar tarafından fethedilene kadar Yahudiler Babil’de sürgün hayatı yaşadı. İlk Siyonizm düşüncesi bu dönemde çıktı diyebiliriz. Her ne kadar İranlılar Yahudilerin Kenan’a geri dönmelerine izin verse de sadece küçük bir grup geri döndü.

Bundan sonra Yahudiler için, 1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasına kadar süren sürgün dönemi başladı. Yahudiler ara ara bağımsızlıklarını kazansalar da bir devlet düzeni kuramadılar, bu yüzden 1948 yılına kadar atalarına vadedilen topraklara geri dönüp devletlerini kurma hayaliyle yıllarca Avrupa’nın ve Dünya’nın muhtelif yerlerinde dağınık bir şekilde yaşadılar. Tarihler 1800’lü yılları gösterdiğinde Theodor Herzl adında Yahudi bir gazeteci Dünya Siyonist Örgütünü kurdu ve Yahudilerin, Filistin’e göçmeleri gerektiği fikrini savundu. Hatta dönemin Osmanlı Padişahı 2.Abdülhamit’ten toprak talebinde bulunmuştur.

Herzl ölümünden 44 yıl sonra kurulan İsrail devletinin kuruluşunu göremese de İsrail’in ilk başbakanı David Ben Gurion İsrail’in kuruluş ilanını Herzl’in fotoğrafının altında yapmıştır. Herzl’in naaşı da sonradan Viyana’dan İsrail’e getirildi. Yahudiler uzun yıllar süren bir sürgün gibi Travmatik bir olay yaşasalar da bir gün ülkelerine geri dönüp, İsrail devletini kurma hayaliyle yaşadılar. Ve bugün İsrail her alan uzmanlaşmış bir ülke konumunda olmasının nedeni, belki de Yahudilerin tarihte yaşadıklarından ders çıkarmasıdır.

GÜÇLÜ JAPONYA

İkinci Dünya Savaşı’nın diğer mağlup devletlerinden biriside Japonya’dır. Japonların mağlup olmasının nedeni ise İkinci Dünya Savaşını bitiren belki de Japonların tarihlerinde yaşadıkları en Travmatik olay olan, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasıdır. Japonlara göre saldırı sonucu 500 bin kişi hayatını kaybetti. Japonlar hem dünya savaşını kaybetseler de hem de atom bombası saldırısına uğrasa da bugün çalışkan bir millete ve güçlü bir devlete sahiptir.

Tarihi Almanya’dan, İsrail’den ve Japonya’dan büyük bir millet olan bizler ne zaman tarihimizden ders çıkartırsak işte o zaman ecdat gibi bizlerde güçlü bir devlet konumuna erişmiş olacağız. Bugün 106. Yıldönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi bizler için büyük bir örnek değil midir? Sizce bin yıllık tarihimizde yaşadıklarımız kaç atom bombası gücündedir?

Son olarak bugün okullarda zorunlu din dersinin yanında gençlere zorunlu dün dersi de verilmeli bence.

Kaynak: https://konyabakis.com/yazarlar/fatih-ugurlu/tarihi-travmatik-olaylardan-ders-cikariyor-muyuz-2-467

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.