Tarihi travmatik olaylardan ders çıkarıyor muyuz? -2

Tarih Tekerrürden İbaret

Bahsettiğim bu sözün nasıl büyük anlam içerdiğini anlamak için tarihimizi iyi okumamız lazım. Gerçekten de tarihte ki bir olay gelecekte bire bir tekerrür eder mi? Aslında burada bahsedilen olayın tekrar etmesi değil, tarihte yaşadığımız Travmatik olaylara bizi götüren hataların tekrar etmesidir. Çünkü ne mekân aynı ne zaman ne de kişiler sadece bizi yaşanacak olaya götüren hataların aynısının tekrar etmesidir.

Tarihte yaptığımız hatalar, bu hatalar sonucu yaşanan yenilgiler, bu yenilgilerden çıkarılmayan ders ve yine bir hata sonucu gerçekleşen yenilgiler. Sonuç olarak kendimizi böyle bir kısır döngünün içinde buluyoruz. Bu kısır döngüden nasıl kurtuluruz? Bu sorunun cevabı öncelikle çokça üzerinde durduğum tarihi iyi okumakla geçiyor. Ne dünü bugün ’den, ne de bugünü dünden koparmak imkansızdır. Onun için geleceği yorumlamak geçmişi bilmekten geçiyor.

Tarihi olaylar ile sabittir ki tarihini unutmayan, tarihte ki Travmatik olaylarından ders çıkaran milletler kazandığı zaferlerinden daha büyük zaferler kazanmıştır. Sadece zaferle kalmamış bugün dünyada söz sahibi birer devlet halini almışlardır. Bunu vereceğim birkaç örnekle görmüş olacağız.

İki Dünya Savaşının Mağlup Devleti: Almanya

Almanlar Osmanlı devleti döneminde yakinen tanıdığımız bir devlet. Alman İmparatoru 2. Wilhelm ve Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde başlayan ilişkiler, İttihat ve Terakki döneminden daha da sıklaşmıştır. 1914 yılından patlak veren 1. Dünya Savaşı’nda da aynı cephede mücadele verdik. Ancak bu müttefiklik fayda vermemiş her iki devlette savaştan ağır bir mağlubiyet ile ayrılmıştır. Almanlar 1. Dünya Savaşından sonra Adolf Hitler ile birlikte kısa sürede ayağa kalkmasını bildi. Hitlerin Polonya’yı işgal etmesiyle Avrupa’da 2. Dünya Savaşı başladı. Almanlar, Stalingrad muhaberesine kadar savaşta en güçlü devletti.

Bundan sonra savaş tersine dönmüş Ruslar Berlin’e kadar girmişlerdi. Savaşı kaybettiğini anlayan Hitler saklandığı yerde intihar etti. Savaş sonrası Almanya her ne kadar doğu batı olarak ikiye ayrılsa da iki dünya savaşında olduğu gibi güçlenerek yine ayağa kalkmasını bildi. Bugün kendi arabasını, teknolojisini üreten, futboldan bilime kadar birçok alanda uzman bir Almanya durmaktadır. Belki de Almanların bu duruma gelmelerini sağlayan güç kaybettikleri ve onlar için Travmatik olan iki dünya savaşını kaybetmeleriydi.

Kaynak: https://politikkalem.com/edebiyat/deneme/tarihi-travmatik-olaylardan-ders-cikariyor-muyuz/

Devam Edecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.