Bir Aklanma Aracı Olarak Futbol

Futbol kuşkusuz dünyanın en çok takip edilen ve en büyük izleyici, taraftar kitlesine sahip spor dalı. Artık her ülkenin futbol ligi, en küçüğünden en büyüğüne her yerleşim yerinin bir futbol kulübü bulunmakta. Günümüzde futbol ayrıca, günlük hayatta insanların, üzerinde sohbet ettiği konulardan biri haline de gelmiş durumda. İnsanların çoğu en az bir futbol kulübünü tutmakta veya bir kulübe kendini yakın hissetmekte. Kısaca futbol hayatımızın bir vazgeçilmezi haline geldi.

Şirketleşen Futbol

Ancak futbol küreselleşen dünya ile birlikte insanların eğlendiği bir spor dalı olmaktan çok, büyük paraların döndüğü bir ticari alana dönüştü. Futbol kulüpleri de birer şirket haline geldi. Özellikle son yıllarda Amerika, Çin ve Arap liglerine yoğun bir sermaye harcandı. Bu büyük paraların cazibesine kapılan birçok ünlü futbolcuda bu liglerin yolunu tuttu. Firmalar futbol kulüplerine sponsor oluyor, yıldız futbolcular yüksek rakamlarla transfer ediliyor, ünlü iş adamları birer futbol kulübü satın alıyor. Bunun en yakın örneği EFL Championship’te (2.lig) mücadele eden Hull City’yi 25 milyon Euro’ya satın alan Acun Ilıcalı.

Şuan İngiltere Premier Lig’de yer alan 20 kulüpten 16’sı yabancı sermaye tarafından yönetilmekte. Bunların çoğunluğu Amerika, Uzak Doğu ve Arap sermayelerin elinde. Yabancı sermayelerin Premier Lig’den futbol kulübü satin almasının en önemli nedeni her geçen gün artan yayın gelirleri. Ayrıca dünya’nın en zengin 30 futbol kulübü arasında yaklaşık 10 tane İngiltere kulübü yer alıyor. Şuan dünyanın en pahalı dört futbol kulübünün üçünün sahibi Arap zenginlerine ait. Bunlar 400 milyar dolar değerindeki Newcastle United’ın sahibi Suudi Prens Muhammed Bin Selman, 260 milyar dolar değerindeki Paris Saint Germain’in sahibi Katar iş adamı Nasır El-Halifi ve 25 milyar dolar değerindeki Manchester City’nin sahibi Şeyh Mansur.

Roman Abramoviç

Aslında Premier Lige ilgi Rus milyarder Ramon Abramoviç’in 2003 yılında Chelsea’yi satın alması ile başladı. Sonrasın Abramoviç’in Chelsea’ye yaptığı yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. 50 yıldır şampiyon olamayan kulüp, satılmasından sadece 2 yıl sonra şampiyon oldu. Didier Drogba, Andrey Shevchenko, Eden Hazard gibi yıldız futbolcuları da kadrosuna katan Chelsea sonraki yıllarda 2 Şampiyonlar Ligi, 5 Premier Ligi olmak üzere toplam 20 kupa kazandılar. Abramoviç’in Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın ilişki olması Rusya – İngiltere arasında yeni yatırımların açılmasını sağladı. Ancak yakın zamanda başlayan Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle Abramoviç Chelsea’yi satışa çıkarmış durumda.

DEVAM EDECEK…

Kaynak: https://politikkalem.com/siyaset-politika/dunya-siyaseti-politikasi/bir-aklanma-araci-olarak-futbol/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.