Bir Aklanma Aracı Olarak Futbol-2

Benzer bir örneği 2008 yılında, pek tanınmayan bir isim olan, Birleşik Arap Emirlikleri’nde politikacı olan Şeyh Mansur’un Manchester City’ı satın alması verilebilir. Şeyh Mansur kulübü satın aldıktan sonra dünya ’da tanınan bir isim oldu. Bir zamanlar ligden bile düşen Manchester City, devredildikten kısa bir süre sonra FA Cup (The Football Association Challenge Cup) ve ardından 44 yıl sonra, 2010 – 2011 sezonunda ligde de şampiyonluğa ulaştı. 13 yıllık Şeyh Mansur yönetiminde City toplam 5 kez şampiyon oldu. Bunula birlikte Etihad ile Manchester City arasında stat isim sponsorluğu imzalanmasıyla, Etihad Hava Yolları’nın değeri artmıştı.

Peki Neden Servet Sahipleri Futbol Kulübü Satın Alıyor?

Servet sahiplerinin futbol kulübü satın alması birçok nedene bağlanabilir. Örneğin servet sahipleri bir kulüp satın alarak sahip olduğu şirketlerinin tanıtımını yapıp büyütmeyi planlamakta. Para kazanmanın yanında uluslararası itibar, ego, siyaset gibi nedenlerde sayılabilir. Bunların dışında diğer bir nedende kendini aklamada nedenlerin içerisinde yar alabilir. Adı birçok kirli işe karışmış birçok iş adamı veya servet sahibi, kendini bu olaylardan aklamak ve dünyaya kendini şirin göstermek için spor alanına yönelerek kulüp satın almakta. Taraftar için ise kulübün zengin bir başkana satılması yeni transferler, yeni tesisler, yeni stat ve kazanılacak başarılar anlamına gelmekte. Zaten Newcastle United taraftarları da resmi açıklama yapıldıktan sonra, St. James Park’ta kulübün satılışını Suudi Arabistan bayrakları açarak kutlamıştı.

2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda canice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini azmettirmesiyle suçlanan Prens Selman’ın, 14 yıldır Mike Ashley yönetimindeki Newcastle United’ı, 300 milyon sterlin (480 milyon dolar) gibi rekor bedelle satın aldı. Ancak satılışın ardından gazete manşetlerine ‘Bu satışla birlikte sadece kulüp değil aynı zamanda İngiltere’nin ahlakı da satılmıştır’ başlıkları atıldı. Bu satış İngiltere’yi ayağa kaldırdı. Premier Lig CEO ’sununda dahil olduğu toplantıda 18 kulüp Newcastle’ın sponsorluk anlaşmalarının engellenmesi yönünde oy kullandı. Prens Selman’ın büyük bir kulüp satın alarak itibarını aklayacağı düşünülüyor. Yapılacak yıldız futbolcular, yeni yapılacak tesisler ve bunun sonucunda gelecek başarıların bu olayı örteceği iddia ediliyor.

Kaynak: https://politikkalem.com/siyaset-politika/dunya-siyaseti-politikasi/bir-aklanma-araci-olarak-futbol/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.