Vergide yapılandırma

Vergi Nedir?

Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Zorunlu olmakla birlikte vergi, ödeme gücüne göre herkesin farklı yükümlülüğe sahip olduğu ve anayasada yeri olan bir konudur.

Vergi Vermenin Önemi

Gündelik hayatımızda ihtiyacımız olan ürün ve hizmete ulaşabilmek için düzenli olarak vergimizi ödememiz gerekir. Özellikle bu ihtiyaçlarımız kamu üzerinden gerçekleştiği için kamu giderlerinin sağlanması konusunda vergiler alınır. Böylece pek çok farklı kurum ve kuruluş üzerinden hizmet alırız.

- Hastaneler

- Güvenlik

- Temizlik hizmetleri - Ulaşım hizmetleri

- İletişim hizmetleri

Bu gibi daha pek çok farklı hizmetin düzenli ve sağlıklı devam edebilmesi için vergi ödememiz gerekmektedir. Böylece ödemiş olduğumuz vergiler sayesinde devlet Kurum ve kuruluşlarında çalışan görevlilerin maaşları ödenir. Bu da aldığımız ürün ve hizmetin sağlıklı ve düzenli şekilde devam etmesine imkan tanır.

Devlete verilen vergiler, devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.

Eğer vergi müklelefleri , ödedikleri verginin kamu harcamalarında etkin kullanılmadığını , çar-çur edildiğini görürlerse , vergi vermekte direnirler.

Vergi sistemi adaletsiz ise vergiye karşı tepki artar. Vergide adalet prensibi herkesin kazancına göre vergi ödemesidir. Ne var ki vergilerin üçte biri doğrudan ödenen gelir ve kurumlar vergisinden oluşuyor. Bunların da büyük kısmını stopaj yoluyla çalışanlar ödüyor. Vergilerin üçte ikisi zengin ve fakirin aynı oranda ödediği ,ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerden oluşuyor. Bu şartlarda mükellef ÖTV ve KDV ‘de pazarlık yaparak vergiyi dışlayan faturasız alım yapmak istiyor.

Vergilerini ödemeyen bilerek isteyerek geciktirenler, düzenli vergi ödeyenlere de kötü örnek teşkil etmektedir. Vergilerin sürekli yapılandırılıyor olması da halk arasında düzenli vergi ödeyenleri cezalandırır gibi bir izlenim oluşturmaktadır. Devletin acilen buna bir önlem alması gerekir. Bankaların uyguladığı kredi notu gibi devletin de düzenli ödeyenlere karşı ödül niteliğinde yeni düzenlemeler yapmalıdır. Buda vatandaşın düzenli vergilerini ödemesini teşvik eder.

Sonuç olarak ; vergi bir yüktür… Kimse güle oynaya vergi vermez.. Vergi bilincinin gelişmesi için vergi sisteminin adil olması ve kamu harcamalarının hükümetler tarafından etkin kullanılması gerekir. Mükellefin, kamu hizmetlerinin kendisi için vazgeçilmez olduğu gerçeğini iyi bilmesi ve yapılan hizmetin doğru yapıldığına inanması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.