Tatil bitti

2022 - 2023 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılı bitti. 6 Şubat 2023'te ikinci yarıyıl başlıyor. 2 haftalık bir dinlenme sürecinden sonra öğrenciler yeniden eğitime başlıyor. 2.dönemi daha verimli ve daha başarılı geçirmek için planlı ve düzenli çalışmak gerekiyor. Tabii ki başarılı olmak için sürekli çalışmak değil, dengeli ve bilinçli çalışmak gerekir. Peki öğrencilerin planlı dengeli ve bilinçli çalışmaları için nasıl bir yöntem izlemesi gerekir?

Hayatımızın önemli bir bölümü eğitim almakla geçiyor. Neredeyse çoğumuz 5 yaşından beri anaokulu ile başlayan ve üniversite ile devam eden uzun bir eğitim sürecinden geçmiştir. Bu uzun süreçte bazı sınavları kolaylıkla atlatırken bazılarında ecel terleri dökmüşüzdür. Hatta kaldığımız sınavlar olmuş bu dersler bizim için kabus haline gelmiştir. Durum ve seçenek ne olursa olsun ortak bir noktamız var, hepimiz öğrenci olduk ve bundan sonra da öğrencilik hayatını bizim gibi milyonlarca genç yaşayacak.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

Anne, baba ve öğretmenlerin öğrencilerden beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve öğrenciden sürekli daha çok çalışması istenmektedir. Oysa gerekli olan bilinçsizce çok çalışmak değil; verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanılarak etkili çalışmaktır.

Verimli çalışmak için;

1- Amaçlarınızı belirleyiniz.

2- Planlı çalışınız.

3- Zamanı verimli kullanınız.

4- Uygun bir çalışma ortamı seçiniz.

5- Dikkatinizi uyanık tutunuz.

6- Not tutup, yazarak çalışınız.

7- Araç gereç ve kaynaklardan yararlanınız.

8- Dikkatli ve verimli okuyunuz.

9- Bol tekrar yaparak, unutmayı önleyiniz.

Derslere düzenli olarak katılmak, tamamen konsantre olamasak bile konulara aşina olmamızı sağlar. Dersi dinlerken konu tam olarak kavranmasa bile neler içerdiğini ve ne kadar çalışılması gereken bir ders olduğunu tespit etmek kolaylaşır.

Derslere düzenli katılmak kadar derslerde öğrenilenleri tekrar etmeye çalışmak da oldukça önemli. Düzenli tekrar yapmak, verimli ders çalışmanın önemli noktalarından bir tanesidir.

İyi bir plan sayesinde kısıtlı zamanın olsa bile alabileceğin en iyi sonucu alabilirsin. Plan yaparak her gün ne yapacağını ve haftanın sonunda nereye varabileceğini belirlemiş olursun. Çalışırken bir programa uymak ve bir planı takip etmek, insanı daima motive eder. Aynı zamanda plana uymaya çalışacağı için çalışma süresince daha istikrarlı olunur.

Etkili ve verimli çalışma alışkanlıklarına hakim olmak, yalnızca öğrenmeyi kolaylaştırmakla kalmaz, öğrencilik hayatın boyunca daha iyi notlar almanı sağlar.

Teorikte anlatılan bu hususlar, pratikte uygulandığında öğrenciye birçok yararlar sağlar. Çok ufakmış gibi görünen ayrıntılar ileride büyük farklar yaratacaktır. Bunu sizler de yaşayıp görebilirsiniz.

2. yarıyıl tüm öğrencilere başarı ve mutluluk getirsin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.