Yaz aylarında beslenmeye dikkat!

Klima ve sıcak hava dengesi zor kurulan bu yaz aylarında güçlü bir bağışıklık sistemi hastalık süreciyle mücadele için oldukça önemlidir.

Öncelikle tatil nedeniyle fazla kilolarınızdan kurtulmak için düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durun. Bu tür diyetlerin metabolizmanıza zarar verebileceğini ve vücudunuzda kalıcı hasarlara sebep olabileceğini unutmayın.

Tek tip beslenmek yerine beslenmenizde çeşitlilikler sağlayın. Yeterli ve dengeli beslenin. Özellikle sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğün atlamayın. Gerektiği durumlarda ana öğünlerinizi ara öğünlerle destekleyin. Ara öğünler bir sonraki ana öğündeki besin alımınızı azaltmaya ve daha kontrollü bir tüketim yapmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır.

Posa ve liften zengin meyve ve sebzeleri her gün tüketmeye çalışın. Farklı renkte meyve-sebze tercihleri yapmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Ekmek tüketiminde tercihinizi beyaz ekmekten kullanmak yerine; tam buğday, kepekli, çavdar ekmeğini seçelim. Makarna da tercihinizi integral (tam buğday), kepekli, ruşeymli makarnalardan yana kullanın. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavına öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Pirinçleri basmati kullanmanızı tavsiye ederim.

Daha az tuz tüketmeye çalışın. Şeker ve şekerli ürünleri sık tüketmeyin. Yağ tüketiminizi azaltın. Margarinden uzak durun. Ambalajlı ürünlerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.

Yemeklerinizi haşlama, fırında veya ızgara pişirme yöntemleriyle pişirin. Yağda kızartma yöntemini tercih etmeyin.

Tatile çıkılan dönemlerde probiyotik, prebiyotik desteğini besinlerle veya uzman kontrolü ile takviye almayı ihmal etmeyin.

Hava sıcaklıklarının azalmasıyla birlikte su tüketiminde de azalmalar gözlenmektedir. Susamışlığın geç kalınmışlık olduğunu unutmadan, susama hissini beklemeden su tüketiminizi gün içerisine yayarak, herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Uyku sürenizin ve kalitenizin açlık- tokluk hormonlarınızı etkilediğini unutmayarak, düzenli bir şekilde uyuyun.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.