Trabzon Hurması (Cennet Hurması)

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda ağacı sonbaharda ürün veren, turuncu renkli, bol sulu, yoğun tatlılık içeren cennet hurmasından bahsedeceğim. Yaş cennet hurması daha çok göz önünde olsa dahi kuru cennet hurması da yoğun kalorili sağlıksız tatlılar tüketmek yerine çayınızın yanına eşlik edecek en güzel tatlılardan biridir. Bir orta boy cennet hurması(25g) 60 kalori değerindedir. Besin değerleri oldukça zengindir. Yüksek beta karoten belirli bir miktar da C vitamini, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir içermektedir.

Kalp-damar hastalıklarına karşı potasyum ve antioksidan içeriği sayesinde koruyucu etki göstermektedir. Antihipertansif (tansiyon düşürücü) özelliği bulunmaktadır.

Cennet hurması bağırsak dostudur. Lif içeriği sayesinde kabızlık rahatsızlığının giderilmesinde olumlu etki sağlar. Bağırsaktaki mutajenik yükü azaltır.

A vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyona karşı direnç sağlar.

Cilt sağlığı için A vitamini içeriği sayesinde cildin epidermis tabakasının kalınlaşmasında etkindir. Ultraviole ışınlarının ulaşımını bloke edip derideki olası inflamasyonu, cilt kuruluğu ve çatlakları engelleyici etkiye sahiptir. A vitamini fibroblast çoğalmasını uyararak kolajen üretimini arttırır. Selülit adı verilen yapı bozukluklarını düzelttiğine dair birçok çalışma bulunmaktadır.

Kansere karşı antioksidan içeriği ve posalı besin olması nedeniyle koruyucu etkide bulunmaktadır. Akciğer, özofagus, serviks, meme, kolon kanser risklerinin azalmasında etkili olabilirler.

Yüksek glisemik indeksi bulunması nedeniyle diyabet hastalığını önlemek için art arda 1 porsiyondan fazla tüketmemeye özen gösterelim. Diyabet hastaları için her gün tüketim uygun değildir. Diyetisyen kontrolünde tüketiminde cennet hurmasının insülin duyarlılığını arttırıcı etkisi sayesinde olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.