Makas kocaman oldu

Üzerine Bir Altın Daha Vermen Gerekir;

Bir gün Nasrettin Hoca’nın yanına heyecanla bir adam gelir ve elindeki altını uzatarak; “Hocam, bu altını bozabilir misin?” der. Hoca altına şöyle bir bakar, altını üstünü inceler gibi yapar; “Bu altın eksik olduğu için bozamam.” der. Bu defa karşısındaki adam; “Tamam eksik bozuver, benim acilen paraya ihtiyacım var.” deyince Hoca; “Yavrum altının o kadar eksik ki üzerine bir altın daha vermen gerekir.” deyiverir. (Nasrettin Hoca)

Emeğin, kıymetinin her geçem gün değerini kaybettiğimiz bu günlerde, geçim çok zor! Alım gücünün güç kaybettiği günlerden geçiyoruz. Aynı toplumda, güç kazananların, zenginliğine zenginlik katanların oranı az olsa da; zenginlikleri kocaman oldu. Makas makas olalı hiç bu kadar açılmamıştı.

Sıfır otomobil satan Alman bir firmanın yetkilisi, telefonda araba almak için arayan bir dostumuza 321’nci sırayı veriyor. Yani 320 kişi sırada gemiden inecek arabaları bekliyor. Bakın toplumdaki gelir seviyesinin makası kocaman oldu. Emeği ile aylık gelir kazanarak geçinen kesimin, elindeki altın o kadar eksildi ki; bir altına daha ihtiyaç oluştu!

"Bu dünyada kanadı kopmuş kuş; kurumuş ağaç, suyu çekilmiş havuz, dişleri dökülmüş yılan, ne ise fakir insan da odur." (Şüdraka)

"Fakirlik kapıdan girince, aşk pencereden çıkar gider."

(Thomas Fuller)

Fakirleşmenin sosyal gelişmelerini yaşamaya başlayacağız. Sokaklar daha az güvenli, insanların ilişkileri daha maddesel olacak. Paranın gücü ve paraya itaat edenlerin sayısı artacak. Paraya mecburiyetten boyun eğenleri de ekleyince, manevi değerlerin güç kaybedeceği sonucunu görüyor olmalıyız. Etrafımıza duyarsız kalmayın, az-çok demeyin. Malesef henüz kara görünmüyor! Zenginin çok daha zengin olduğu, ekonomik güç anlamında orta kesim denilen çoğunluğun kan kaybettiği aşikar…

Çalışanlarda asgari ücret ya da memur maaş artış oranları açıklanması heyecan oluşturdu. Sosyal dayanışmanı gerek şart olduğu, bu günler de, en büyük tehlike nedir? İnanın bana toplumun çok daha fazla yozlaşmasıdır. Her şeyi devletten beklemek yerine, azıcık vicdanlı kararlar vermemizin zamanıdır. Bazen az kazanmak, öz kazanmayı sağlar. Elbet bu kocaman olan makas aralığı azalacaktır. Sağduyulu insanların sayısının arttığı günlerde görüşmek ümidiyle, hoş kalın dostlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.