Ahmet Furkan Özler

Ahmet Furkan Özler

14 Mayıs seçimini milenyum kuşağı belirleyecek…

Ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti devleti mayıs ayında çok zor bir seçime girecek. Bunun başlıca zorlukları 6 Şubat’ta ki deprem felaketi yaklaşık 14 milyon vatandaşımız maalesef bu depremlerde etkilendi birçoğu evinden yuvasından oldu.

Seçimler her demokratik ülkelerin yapmış olduğu halkın kendisini idare etmesini istediği kişileri seçtiği günlerdir. Türkiye’de ise bu işler biraz farklı. Bizler toplumsal olarak henüz sadece 100 yıldır oy kullanan bir milletiz bakınız seçime katılım oranımız da ortada. Hal böyle olunca benim gibi gençlere de büyük işler düşüyor.

Bugün ülkemizde baktığımızda 2.5 milyon milenyum kuşağı genç oy kullanacak diyeceksiniz ki bu 2.5 milyon mu seçimin kaderini değiştirecek seçimi etkileyecek evet. 14 Mayıs seçimlerine 36 parti katılacak durumda bugün 2.5 milyon milenyum kuşağı genç seçime girecek 36 partinin 26 sının aldığı oydan daha fazla bir sayıya eş değer olduğunu öğrendiğiniz zaman şok geçireceksiniz. Öte yanda 2.5 milyonluk milenyum kuşağının cumhurbaşkanlığı seçiminde ki etkisi de azımsanmayacak durumda %50+1 kuralından dolayı her %1’in bile önemli olduğu bu dönemde 2.5 milyonluk milenyum kuşağı gencin oy puan %4 gibi bir rakama denk geliyor ki en son cumhurbaşkanlığı seçiminde Meral Akşener’in aldığı oy sayısı 5 milyon olarak yuvarlarsak yarısına tekabül ediyor.

Şimdi gelelim bu milenyum kuşağının seçimi nasıl etkileyeceğine anket şirketlerini yaptığı anketler ve sonuçlarında son günlerde yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı en yüksek oy Areda Survey tarafından yapılan ankette %49.8 olarak açıklandı en düşük oy ise %42.9 ile Piar Araştırma şirketi tarafından ortaya koyuldu ortalama alacak olursak %46 gibi bir oy yapıyor ilk başta demiştim ya milenyum kuşağı etkileyecek diye 2.5 milyonluk seçmenin oluşturduğu %4’lük oy puanı Recep Tayyip Erdoğan’a eklendiği zaman seçimi ilk turda koparıp kazanıyor. Durum Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Aday’ı Kemal Kılıçdaroğlu içinde aynı durumda %4 çok büyük bir oy puanı olduğunun siyasilerde zaten farkında ancak milenyum kuşağının oyunu kazanmak için hiçbir siyasi partinin bir atağı ve çabası olmuyor milenyum kuşağı da bu durumun farkında.

Bu kadar dedik milenyum kuşağı diye bu kuşağın özelliklerinden bahsetmezsek de olmaz, bu kuşak 2000 ve sonrası doğumlu oy verme yaşına gelmiş gençleri kapsıyor. Bu gençler için insanların dini, yediği içtiği, kıldığı namaz ve benzeri durumlar alakadar etmiyor çünkü bu gençler insanların özel yaşamında ne yaptığı ile ilgilenmiyor bu gençler karakterler ile ilgileniyor. Gençler oy vermek istediği adayın en az üniversite de yüksek lisans veya doktora yapmış olmasını ve anadili hariç 2 dil bilmesini istiyor ki dış siyasete ülkesini daha iyi temsil edebilsin. Milenyum Kuşağı Gençler aylık 5 gb internet paketini kendilerine ücretsiz verilmesi ilgilenmiyor Milenyum Kuşağı Gençler daha hızlı interneti daha ucuza kullanmak istiyor tıp ki Avrupa’da yaşayan yaşıtları gibi. Aslında bu kuşağın istediği belli Avrupa standartlarında yaşayan gençlerin yaşantısını istiyorlar o yüzden tüp, yağ, çay kuyruğu gibi söylemleri duyduklarında sinirleniyorlar çünkü o dönemde yaşamıyorlar. Peki gelelim bu gençlerin büyük çoğunluğunun siyasi görüşüne büyük çoğunluğunun siyasi görüşü yok ancak destek verecekleri biri var tam burada Muharrem İnce detayı ortaya giriyor.

İnce, 2018 seçimlerinde henüz oy kullanamayan bu gençlerin büyük çoğunluğunu sosyal medya sayesinde o günlerde ikna etmiş durumda ki sosyal medya da İnce için yapılan gifler, mizahlar, foto montajlar da bunun bir göstergesi. Öte yandan İnce dansı diye popüler olmuş bir dansta mevcut. Milenyum Kuşağı Gençler siyasal islam ve muhafazakar bir yönetim anlayışını benimsemiyor eğitim sisteminde de muhafazakar bir sistemin ortaya çıkışını sevmiyorlar sebebi ise çok açık Milenyum Kuşağı Gençler bu eğitimi aldılar. Bu gençlerin ailesi annesi, babası, dayısı, amcası kendisinden büyük akrabaları onları okusun büyük adam olsun diye okula yollarken aslında onlar aldıkları eğitimden de mutlu değildi. Ancak ebeveynleri bu durumu göremediler. İşte tüm bunlar oluşurken Milenyum Kuşağı Gençler için tekrar Muharrem İnce ortaya çıkıyor çünkü kendisi fizik öğretmeni olan Muharrem İnce bu hataları 90’lı yılların başında FETÖ’çüler ile mücadele ederken söylediği için gençler bir kere daha inanıyor ve ikna oluyor. Gerek Millet İttifakı gerekse Cumhur İttifakı bir noktayı atladığı yerde Muharrem İnce atlamıyor ve %4’lük Milenyum Kuşağı Gençlerin %3’ünün oyuna talip oluyor ve alıyor. Parti tabanı ve diğer kararsız seçmenlerin de eklediğimiz zaman İnce’nin oyu %10 civarına çıkıyor.

Seçim anketlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ortalama %46 oy çıkıyor diye yazmıştım, %10’da Muharrem İnce’ye eklendiği zaman Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na %44’lük bir oy kalıyor diğer cumhurbaşkanı adaylarını da es geçmemek lazım işte tam bu noktada matematik bilen Muharrem İnce’nin durumun farkında olduğu ortaya çıkıyor Kemal Kılıçdaroğlu cephesi de farkına varmış olacak ki Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi noktasında baskı yapıyorlar. Yukarda da dediğim gibi bu seçim Milenyum Kuşağı Gençlerin oyları ile belirlenecek. Seçim ikinci tura kalırsa en önemli oy potansiyeli bu gençlerde yani bizlerde…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.