Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaz mevsiminde; sağlıklı bir dönem geçirebilmek ve sıcak havaların vücuttan attığı sıvıyı yerine koyabilecek bir beslenme rutini oluşturmak gerekir. Çünkü yaz aylarında sıcaklıkların artması, sıvı kaybına yol açarak, kişide tansiyonun düşmesine, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi çok ciddi hastalıklarda artışlar gözlemlenmektedir. Bu noktada ağır ve yağlı yiyecekler yerine daha hafif ve pişirme yöntemi olarak haşlama veya ızgaraya yönelmeli ve en önemlisi de bol bol su içilmelidir. Tercih konusunda çok dikkatli olunmalı, sofralarda sebze ve meyvelere daha fazla yer açılmalı, hamur işleri ise çok az tüketilmelidir.
Su, başlı başına bir besin mucizesidir ve yaz mevsiminde vücudun suya olan ihtiyacı daha da artar. Çünkü normal şartlarda dışkı, idrar ve solunum yolu ile vücuttan ayrılan su, yaz aylarında sıcakların da etkisiyle terleme yoluyla ayrılır. Bu noktada vücut çok fazla sıvı ve mineral kaybı yaşar. Bunun önüne geçebilmek içinse susamayı beklemeden su içmek gerekir. Yetişkin bir bireyin yaz aylarında içmesi gereken su miktarı günlük en az 2,5 litredir.
Tuz, vücuttaki su kaybını arttıracağından tuz tüketimine sınırlama getirilmelidir. Birçok kişi yemeklere daha az tuz koyduğunu söylese de hazır ve paketlenmiş gıdalardan da uzak durmak gerekir. Çünkü bu gıdalar yüksek oranda tuz içerir. Bunun yanı sıra yaz aylarında çokça tüketilen gazlı içecekler de içerdiği tuz sebebiyle tüketilmemelidir. Bunun yerine taze sıkılmış meyve suları, düşük sodyumlu sodalar tercih edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.