Diyette doğru bilinen yanlışlar

Bilinçsizce yapılan her diyet farklı sağlık sorununa sebep olabilir. Sağlık yolunda benimsenmesi gereken diyet yapmanın asla geçici değil sürdürülebilir yaşam tarzı olmasıdır. Bu yolda yapılan hatalar sorunların çözümsüz olmasına neden olabilir. Bu yanlışlar şunlardır;

Çok düşük kalorili beslenmek: Bu şekilde diyet yapıp zayıflayacağını düşünenler çok fena yanılıyorlar çünkü vücut düşük kalorili beslenmeyi açlık metabolizması olarak algılar ve vermek istediğiniz yağları depolar.

Öğün atlamak: Ne kadar az tüketirsem o kadar kolay kilo veririm düşüncesiyle öğün atlamak (özellikle de kahvaltı) metabolizmayı yavaşlatır, konsantrasyon problemi yaşatır. Kan şekerindeki düzensizlik ile daha fazla açlık hissi yaşarsınız ve bir sonraki öğünde daha fazla tüketmenize neden olur. Ayrıca öğünlerin düzenli olması metabolizmayı %30 hızlandırır.

Su yerine çay/kahve/light içecekler tüketmek: Günde 2-2.5 litre su içmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz ama çay/kahve tüketiminin artmasıyla hem içmeyi unutuyoruz hem de çay/kahveden de su alıyorum düşüncesiyle tüketmiyoruz. Ancak çay, kahve, gazlı içecek vb idrar söktürücü özellikler taşıdığı için suyun yerini tutmamaktadır.

Etiket okumamak: Yağsız diye reklamı yapılan bir ürünün şekersiz olduğu anlamına da geldiği düşünülmemelidir. Ya da 0 kalorili light içecekler ne de olsa kalorisiz diye lıkır lıkır içilmemelidir. Çünkü bu daha fazla acıkıp daha çok tüketmenize neden oluyor. .

Ekmeği kesmek: Diyet yapmayı karbonhidrat tüketmemek zannederek başta ekmek olmak üzere tüm karbonhidrat kaynaklarını keserek sağlıklı kilo verilmez. İhtiyacınız olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.

Yağsız beslenmek: Yağsız beslenmek yağda eriyen A-D-E-K vitaminlerinin emilimini bozar bağırsakların çalışmasını yavaşlatacağından kabızlığa neden olur, beyin gelişimini olumsuz etkiler, cinsiyet hormonlarının metabolizmasını bozar, doygunluk sağlanmadığından iştahın artmasına neden olur.

Bitki çayları ile zayıflamaya çalışmak: Bitkisel de olsa çayların bilinçsizce ve fazla tüketimi; karaciğerde toksik etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişimler, böbreklerde hasar ve vücuttan aşırı su atımı gibi ciddi zararlara yol açabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.