B12 vitaminin önemi

B12 vitamini yiyecekler yoluyla vücuda girmesi mümkün olan ve vücudun direnci ve sağlığı için oldukça büyük öneme sahip bir vitamindir. Aşırı yorgunluk, sebepsiz sinirlilik hali ve kilo kaybı ya da şişmanlık gibi yan etkileri görülmektedir. Bu noktada sinir hücrelerinin onarılmasında oldukça önemli bir yere sahip olan B12 vitamini depresyona karşı da daha dayanıklı olmayı sağlamaktadır.

Her yaştan bireyin en çok risk altında olduğu kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu niteliktedir. Hücre üretiminde etkin rol oynayan B12 vitamini, saç ve cilt sağlığı için de olmazsa olmazlardan biridir. B12 vitamini karbonhidratları enerjiye çevirme özelliği ile vücudun şeker isteğini minimuma indirerek beynin ihtiyacı olan şeker miktarını da düzenlediği için hafızayı güçlendirme faydasına da sahiptir.

Bunların yanında B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. Eğer vücutta bu vitaminin eksikliği fark edilir ve önlem alınmadan bu eksiklik devam ederse, hiç de istenmeyen kalıcı sinir sistemi hasarları doğabilir.

Vücutta kendi kendine oluşma imkanı olmayan B12 vitaminini alma yolu sadece besinlerden geçiyor. Etkili ve dengeli bir beslenme şekli ile vitamin ve mineraller açısından zengin beslenmek sağlıklı olmanın ilk kurallarından biridir. Kırmızı ette çok fazla miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Diğer yandan yenebilen tüm deniz canlıları başta olmak üzere, istiridye, karides ve midye gibi kabuklu deniz canlılarından B12 vitamini ihtiyacını karşılamak daha çok mümkündür. B12 vitaminini aynı zamanda süt, peynir, ayran, kefir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılamak mümkündür. Ancak B12 vitamini bulunan yiyeceklerden bu vitamin ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamak ve emilimi artırmak için sağlıklı pişirme ve tüketme yöntemleri tercih edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.