Adam Fawer'den Empati

Empati, eşduyum ya da duygudaşlık, bir başkasının duygularını içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere de yansıtmak anlamında da kullanılır. İncelemesini yaptığım Empati adlı eserde oldukça fazla başkalarının duygularını veya zihnini okumaya, görmeye dair bilgilere yer verilmiştir. Evet, Adam Fawer'in eseri "Empati" ile duygu dünyasına, his diyarına gelin birlikte bir bakış atalım.

Duygular, yapay olamaz. Onları hissediyorsak gerçektir. His ve duyguları koku, renk bazen de müzik olarak algılayabilen empatlar kitabımızın esas konusudur. Felsefe ve bilimin harmanlandığı sürükleyici, bilgi verici ve heyecan verici bir eser. Kitapta bugün ile geçmiş arasında köprüler kurulmuş ve zihnimizde betimlenmesine de fırsat verilmiştir. Çok fazla sayfa sayısına sahip olup göz korkutan bir kitap gibi dursada merak uyandırıp, bir solukta okunuyor. Empat bir öğretmen olan Laszlo, kitabın ana kahramanlarından biridir. Empat öğrencileri kendi bilgilerine, hislerine ve küçük çaplı bir sınava tabii tutup seçiyor ve onları güzel bir şekilde eğitiyordu. Bir gün Darian ile karşılaşıyor ve kaderin çarkı o gün değişiyor. Darian, çocukları toplayan, organizasyon için çalışan ve sonunda büyük meblağlarda para alacağına inanan bir kadındır. Öğretmen Laszlo ile aşk yaşamaya başlar ve böylelikle empat çocukları organizasyona dahil etme süreci Darian için daha da kolaylaşır. Sınıfın en içine kapanık ve sessiz bireyi Elijah Cohen duyguları renklerle algılayan çok zeki bir empattır. Lakin hafefob ve enoklofobdur. Bu durum Elijah 'ın hayatında önemli rol oynar. Sınıfın en özgüvenli bireyi Winter Zhi ise duyguları müzik yolu ile algılayan empattır. Ve bir keman üstadıdır.

Laszlo gerçekleri tüm çıplaklığı ile bilmeden Darian'a güvenir ve çocukların organizasyona katılabilmeleri için ailelerini ikna eder. Organizasyona katılan çocuklar mutludurlar çünkü akranlarından daha zeki olduklarının bilincindedirler ve durumun keyfini çıkarmak isterler. Fakat bir sorun vardır. Organizasyonun yapmış olduğu okulda sadece üç kişi vardır. Elijah, Winter ve Jill..

Empatlar, insanları ve onların duygularını bükerek, kötü dünya işleri için insanları kullanabilmektedirler. Karşısındaki insana dokunma yoluyla onun zihninin arzularını kontrol etmek empatlar için oldukça kolaydır. Organizasyon için çalışan bir diğer kişi ise doktor Dietrich. İnsanların bedenleri ve zihinlerini kullanarak yeni ve zor deneyler uygulamaya çalışmaktadır. Dolayısıyla çocuklar Dietrich için yeni bir heyecan ve malzemedir. Laszlo, zamanla bir öğrenci daha keşfeder. Elijah, Winter, Jill ve Charlie.

Bir gün Laszlo gerçekleri fark eder ve her şey için pişman olup kendini çocukları kurtarmaya adar. Geçmişe doğru yolculuktan bir kesit anlatılan romanda aslında o çocuklar artık genç birer bireydirler. Yani çocuklar artık büyümüş farklı meslekler icra ediyordur. Yıllar sonra bir gün tekrar Laszlo ile karşılaşıp kaderin çarkını yeniden değiştirirler. Değişim ve serüven içerisinde geçmiş ve anda kalarak olaylar yer edinir kitapta. Fakat en büyük değişim ve hiç beklenilmeyen son Jill'dir.

Jill'in herkesi etkisi altına alan bir empat olması ve cinsiyet değişimi ile evrensel iradeye sahip çıkmaya çalışması, romana damgasını vuran ayrıca romandaki tüm kahramanların yaşam çarkını yerinden oynatan bir durum söz konusudur.

Çok fazla spoiler vermemeye dikkat ederek romanın farklı bakış açılarına sahip olması, bilgilendirmesi ve olayları evrensel ele alması itibariyle ilginizi çekeceğine inancım sonsuzdur. Kitabı okumanızı tavsiye eder ve Maya Angelou'nun şu sözü ile cümlemi sonlandırmak isterim: ''İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur, ama neler hissettirdiğinizi asla unutmaz''

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.