Mahalle yanarken saçına fön çekenler

Olgunlaşmamış ham biçareler…!
Tarafsız insanlar var...
Tarafsız, ilkesiz
Edilgen ve silik!
Özgüven desen yok,
Söyleyecek söz desen yok.
Gizliden taraf tutarlar
Korkaktırlar aynı zamanda!
El altından eleştirirler hep
Sinsi, kaygı verici ve yılan gibidirler!
Her devrin insanı olurlar
Her devirde yürür gemileri!
Yüzleri güler daima,
Ayaklarına taş değmez bunların.
Çalıştıkları kurumda, en adaletsiz yöneticiyle de iyi geçinirler, normal biriyle de iyi geçinirler.
Mazlumun yanında yer almak ne demek bilmez bunlar. Sözüm ona tarafsız oldukları için zalimin yanında yer aldıklarını bilemeyecek kadar cahildirler!
Göstermelik birkaç davranışla günü değil, yılı değil bir ömrü kurtarırlar.
Kimse tarafından sevilmez bunlar. Suya sabuna dokunmadıkları için düşmanları da olmaz bu tiplerin.
Devlet savaşa girse de tarafsız olurlar, devletin başına iş gelse de tarafsız olurlar.
Bunlar konforundan ödün vermezler. Başlarına iş gelmeyecekse, mahallenin ya da dünyanın yanıyor olmasına kulak asmazlar.
Ellerinden kör eşeğin bile yem yemediği basit insanlardır bunlar.
Bazı insanlar için hayat, çalışmak, mücadele etmek, zenginlik anlamına gelse de, bazıları içinse rahatlık ve keyiften ibaret. Onlar bir uçurumun kenarında güneşlenebilir, kışın şortla gezebilir ya da bir bina yanarken golf oynamaya devam edebilir.

Her gün aynada gördüğün kişiyi tam anlamıyla tanıdığını düşünüyorsan, büyük yanılgı içindesin. Evet belki kaşın gözün yerinde, sesinin tonunu biliyorsun. Peki ya içinde olup bitenler? Gücünün farkında mısın? Potansiyelini biliyor musun? Fikirlerine önem veriyor musun?
Ne kadar olgunsun mesela?
Olgun insan, insanlık için durmadan çalışır özveride bulunur ve çoğu zaman da pastanın bölüşülmesinde en alt tabakalarda yer alır. Olgunluk, bir yaşam biçimidir. Kendini aşmış evrenselleşmiş kişi olduğundan kendine has bir yaşamsal disiplini olan, herkesten fazla toplumsal sorumluluk taşıyan kişidir. Ülke ve bölge sınırlarını aşan, yer yüzünün her noktasında meydana gelen olayların kendisini de ilgilendirdiğini düşünen kişidir. Dili ve dini evrenselliktir. İnsan kendi toplumunun veya kendi emeğinin ürettiği maddi ve manevi değerleri olan kültürel bir varlıktır. Olgun insan bir kişilik ve kimlik taşımaktadır. Bana ne diyemez, görmezden gelemez,tarafsız asla olamaz.
Olgunluk, doğuştan değildir eğitim ile kazanılacak bir olgudur. Olgun insanın en önemli özelliklerinden biride onun ahlaki hayatıdır. Olgun insanın ahlaksal hayatı, sürekli bir arayış heyecanı, çıkara dayanmayan bir özlemle didinen saf ve onurlu bir hayattır. Sürekli doğruyu aramak, bulguları çarpıtmamak, okumadığını okumuş gibi göstermemek, bulmadığı sonucu bulmuş gibi göstermemek, başkalarının düşüncelerini kendi görüymüş gibi göstermemek gibi erdemlere sahiptir. Olgun insanın ahlaksal hayatı paraya, üne ve otoriteye önem vermeyen fakat gerçekleri bulma ateşi ile çırpınan bir hayattır.
Olgun insan ahlaki değerleri yüksek olan kişidir. Olayları ve olguları olduğu gibi kabul eder, gerçeğe saygılı kişidir. Esen rüzgarın yönüne göre veya güçlüye göre fikir değiştiren veya anlayışını güçlü olana göre belirleyen kişi değildir. Kendinden zayıfı ezmeyen ve kendinden güçlünün önünde diz çökmeyen, sağlıklı iç gelişmesini tamamlamış, olgun yapısıyla insanı insan olarak gören ve insan olduğu için saygı duyan ahlaklı ve erdemli kişidir. Evrensel düşünmek zorunda olduğundan, din, dil, ırk ayrımı yapmadan yaptığı araştırmayı dünyanın her insanı ile bölüşmede evrensel olmak zorundadır. Hümanist kişiliklidir. Olgun insan başka yaşam biçimlerini daha iyi anladığı için çevresindeki insanları daha iyi anlar, kişileri olduğu gibi kabul eder ve onlara yardım elini uzatmakta gecikmez.
Gezeyim, parasız kalmayayım, rahatım bozulmasın da ne olursa olsun, olgunlaşmamış, bananeci tiplerin;
Ölünce
Ya belediye kaldırır cenazesini
Ya da kendisi gibi silik insanlar.
Ardından hayır dua da eden olmaz
Kimse fark etmez de yokluğunu...
Vesselam…!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.