Fatma Nur Bozdağ
Kilo veremiyorsanız dikkat!
Diyet yaptığınız halde kilo veremiyorsanız ya da kilo kaybı durma noktasına gelmişse dikkat! Bazı hastalıklar kilo verememenizin tıbbi sebepleri olabilir.
Diyet yapan bir kişinin ayda 2-5 kilo kaybı ideal olanıdır. Kilo verme başarısızlıkla sonuçlanmışsa ya da kilo kaybı artık durma noktasına gelmişse bunun nedenlerini araştırmak gerekir.
İşte size kilo verememenizin nedenleri:
1.Fazla kiloya sebep olabilen bir hastalığınızın bulunması
Bir doktora danışmadan, kendi kendine yapılan diyetler belli bir süre sonra başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Farkında olmadığınız bir tiroid hastalığı, gizli şeker ya da insülin direnci, böbreküstü bezlerinin fazla çalışması, polikistikover sendromu gibi durumlar kilo verememenizin tıbbi sebepleri olabilir. Bu tür hastalıklar her yaşta ortaya çıkabileceği için kilo vermekte zorlandığınızda ya da kilo vermeniz durduğunda bu hastalıkların bir uzman hekim tarafından araştırılması gerekir.
2.Doğru olmayan beslenme uygulamaları
Bir diyet sizi aç bırakıyorsa o diyet doğru diyet değildir. Çok düşük kalorili diyetler vücudumuzdan yağ dokusu ile beraber fazla miktarda kas dokusu kaybına yol açarlar. Bizim gün içerisinde enerjiyi en fazla harcayan kaslarımızdır. Kas kaybı ile beraber metabolizma hızınız yavaşlar ve kilo kaybına karşı bir direnç oluşur. Hatta eskisinden fazla kilo almanızın da sebebi olabilir.
3.Psikolojik problemler bulunması ve aşırı stres hali
Psikolojik problemleriniz ya da aşırı stresli bir haliniz varsa başarısız olma ihtimaliniz artar. Kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak kilo artışına yol açabilir.
4.Kişinin düzenli uygun bir egzersiz yapmaması
Kilo kaybı kişinin günlük aldığı kaloriden daha fazla kalori yakmasıyla olur. Bunu da uygun bir beslenme programına ilave edilen egzersizlerle daha kolay sağlarız. Aynı zamanda yapılan egzersizler kas kitlenizin korunmasına yol açar ve metabolizma hızınızın azalması engellenmiş olur.
5.Aileniz ve çevrenizden yeterli desteği alamamak
Kilo vermeye karar vermek sizin için en önemli adımdır. Bu adımı atarken ailenize ve çevrenizde beraber olduğunuz herkese söylemelisiniz. Onlardan size destek olmalarını ve gerektiğinde sizi uyarmalarını söyleyin.
6.Öğünleri atlamak
Metabolizmanın düzenli çalışması için günde 3 ana 3 ara öğün yapılması bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sabah kahvaltısı erken saatte yapılmalı, öğün atlanmamalıdır. Akşam yemeğini ise saat 19.00 dan önce yemeye dikkat etmelisiniz. Ana öğünlerden 2,5-3 saat sonra mutlaka ara öğün yapmanız metabolizmanızın hızını arttıran en önemli etkendir.
7.Yeterli uyumamak ve dinlenememek
Metabolizmamızın en yavaş olduğu gece saatlerinde mutlaka uyumalı, en hızlı olduğu sabah saatlerinde de mutlaka ayakta olmalıyız. Uykusuzluk stres hormonlarını arttırır ve bu hormonlar kilo artışına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka günde 7-8 saat uyumanız gerekir.
8.Bol su içmemek
Metabolizmamızın uygun çalışması için günde 2.5-3 L su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz.
9. Ümitsizliğe kapılmak
Belli miktarda kilo verdikten sonra, vücut yeni durumuna karşı bir denge sağlamaya çalışır ve kilo kaybı azalır, bazen de durabilir. Bu dönemde ümitsizliğe kapılmamalı, mevcut kilonuzu korumaya çalışmalı ve egzersiz miktarını arttırmaya çalışmalısınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.