Fatma Nur Bozdağ

Fatma Nur Bozdağ

Akdeniz diyeti

Sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi herkes ister ama çoğu zaman bu hedefe ulaşmak için nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Akdeniz diyeti sadece bir diyet değil aynı zamanda bir yaşam tarzı diyebiliriz.

Akdeniz bölgesinin geleneksel yeme alışkanlıklarına dayanan bu diyette sağlıklı yağlar, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllılar ve bol miktarda balık gibi besinler ön plandadır. Akdeniz diyeti sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin olup kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olan en iyi diyet tipidir. Peki faydaları nelerdir;

  1. KALP SAĞLIĞINI KORUR

Akdeniz diyeti kalp dostu olan sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir beslenme modeli olduğu için kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.

  1. ÖMRÜNÜZÜ UZATIR

Yüksek oranda antioksidan içermesinden kaynaklandığı için ömrünüzü uzatır. Yakın bir zamanda yapılan bir çalışmada Akdeniz diyeti kardiyovasküler hastalık, kanser ve solunum yolu hastalığı gibi nedenlere bağlı ölüm riskini azaltmasına destek olan diyetlerden biri olarak belirlenmiştir.

  1. KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR

Akdeniz diyeti lif açısından zengin ve doyurucu yiyecekler içerir bu da tokluk hissini arttırır ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcı olur. Fazla kilolu kişilerde Akdeniz diyeti ve düşük yağlı diyetin etkilerini karşılaştıran bir çalışmada Akdeniz diyetinin kilo vermede düşük yağlı diyete göre daha etkili bir yol olduğu görülmüş.

  1. DİYABET RİSKİNİ AZALTIR

Akdeniz diyeti basit şeker, işlenmiş ve paketli gıdalar, kızartmalar içermez. Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olan kompleks karbonhidratlar ve düşük glisemik indeksli yiyecekler içerir bu da Tip2 diyabet riskini azaltır. Aynı zamanda bu diyet inflamasyonu azaltır. Yapılan çalışmalar Akdeniz diyetinin kalp sağlığı, covid-19 gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilecek antiinflamatuvar faydalara sahip olabileceğini gösteriyor. Sebze, meyve, sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet uygulayan bireylerin kanlarında daha düşük düzeyde inflamatuvar belirteçlere sahip oldukları çalışmalarda görülmüş.

PEKİ AKDENİZ DİYETİNİ NASIL UYGULAYACAĞIZ?

Diyet dediğimiz şey aslında sağlıklı yaşamak için yapmamız gereken beslenme modelidir. Akdeniz diyetinin mantığını oturtarak işe başlayabiliriz. Bu diyet yalnızca beslenmenizi düzenleyerek bir diyet listesi uygulamak değil, aynı zamanda yemeklerinizi nasıl yediğiniz de dahildir. Yiyeceklerin taze olarak tüketilmesi, bolca çiğnenmesi, sağlıklı yağlar tüketilmesi, yağlı tohumlar ve avokado gibi besinler Akdeniz diyetinin olmazsa olmazlarındandır. Beslenmenizde beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek tercih edin, öğünlerinizde meyve ve sebzelere yer verin, kırmızı et tüketimini sınırlayın.

Sizde sağlığınız için bir adım atın ve Akdeniz diyetine başlayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.