İnan Kıraç ve Derin Galatasaray - 1

Ülkeyi 36 yıl boyunca diktatörlük ile yöneten General Franco’ya ülkeyi bu yıl nasıl yönettiğini sorduklarında “Tres F” yani “3 F ile” diye yanıt vermiş. 3 F yani Fado (müzik), Fatima (din) ve Football (futbol). 3F’deki din unsuru Portekiz dışında “Fiesta” yani eğlence olarak yorumlanmış. Franko başka bir açıklamasında “Ben bu milleti dev beşiklerde sallayarak uyuttum” demiştir. Franko’nun dev beşik dediği şey futbol stadyumlarıdır. Franko gibi bir diktatörün futbolu, ülkeyi yönetmesini sağlayan mekanizmalardan biri olarak görmesi tesadüfi değildir. Futbol geçmişte de günümüzde de ve gelecekte de siyasetle ilişkisi olacak bir olgulardan biri.

2006 yılında İtalyan polisi bir mafyanın ilişkilerini araştırırken, hakem ayarlama işlerine de şahit olur. Olayın üzerine giden İtalyan polisi, içerisinde son lig şampiyon Juventus olmak üzere AC Milan, Fiorentina ve SS Lazio’yu de içeren bir şike organizasyonunu ortaya çıkardı. Juventus bir alt lige düşürülürken diğer kulüplere birçok ceza verildi. Futbol ’un siyaset ve mafya ile ilişkisi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olmuştur. 1980 darbesinin lideri Kenan Evren yeni bir yasa çıkarttırır. Bu yasaya göre Türkiye Kupasını kazanan takım 1. Ligde oynamaya hak kazanacaktı. O dönem 2. Ligde mücadele eden Ankaragücü kupada Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi devleri yenerek finale yükseldi. Finalde de Boluspor’u mağlup ederek kupanın sahibi olur. Bu sayede Ankaragücü 1. Lig’e yükselir. Siyaset ve mafya unsurların günümüzde büyük bir kitle sahip olan ve endüstrileşen futbol ile iç içe olması, bu pastadan pay almaya çalışması su götürmez bir gerçek.

“Derin Galatasaray” İnan Kıraç

Derin Galatasaray denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan İnan Kıraç Türkiye’nin önde gelen iş insanı ve sanayicilerinden biridir. Galatasaray lisesini bitirdikten sonra eğitimini İngiltere’de tamamladı. 1961 yılında Koç Holding şirketlerinden biri olan Orman AŞ’de çalışmaya başladı. Uzun yıllar Koç Holding’de üst düzey yöneticiliklerde bulundu. 1981 yılında Galatasaray Eğitim Vakfını kuran Kıraç ayrıca Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının kurucuları arasında yer almaktadır. İnan Kıraç Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç ile evlidir.

İnan Kıraç’ın siyaset ile de yakın bağlantısı var. Deniz Baykal’a yapılan kaset kumpasından üç ay önce CHP genel merkezinde Baykal’ı ziyaret ederek Önder Sav, Onur Öymen ve Mustafa Özyürek’i listeye almamasını konuştuğu, ayrıca Kıraç’ın DYP – MHP koalisyonunu engellediği iddia edildi. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede Kıraç’ın, firari sanık Bedrettin Dalan’la ilişkisine dair ayrıntılara yer veriliyor. Dalan, dönemin Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Levent Ersöz’le yaptığı konuşmada İnan Kıraç’ı dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e aracı olarak gönderdiğini söylüyor.

Kayank: https://politikkalem.com/siyaset-politika/derin-siyaset-komplo-teorisi/inan-kirac-ve-derin-galatasaray/

DEVAM EDECEK…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.