Erdal Handemir
Yeni Dünya
1980'lerden bu yana yeni dünya düzen adı altında farklı bir kapitalist piyasa ekonomisi inşa edilmektedir.
Bu yeni dünya düzeninin kurum ve kuralları oluşturulmakta ve düzen küreselleşme logosu altında benimsetilmektedir.
Küreselleşme olarak tanımlanan bu yeni düzenin uygulanması sonuçlarını çok çabuk vermiş, Dünya üzerinde, hem ülkeler arası hem de ülkeler içi gelir dağılımı bozulma eğilimine girmiş, az sayıda zengin zenginleşirken daha büyük kitleler yoksullaşmıştır.
Küreselleşmeye karşı olan akımlar esasında Dünya üzerinde işbirliği ve dayanışmaya dayalı bir küreselleşmeye değil, bugünkü şekli ile küçük bir zengin çevrenin çıkarlarını korumaya ve artırmaya yönelik küreselleşmeye karşıdır.
Dünya düzeni izlenecek net bir düzenleyici olmaksızın parçalanıyor. Bu dönüşen jeopolitik içinde belirleyici en önemli değişkenler ABD, Çin ve Rusya'nın liderliği ile aralarındaki ikili ilişkiler.
Devlerin satranç tahtasında 3. Dünya ülkeleri ya masada belirleyici rol alacaklar ya da menüde olacaklar.
Senaryolar ABD ve Çin'in mukayeseli nüfusunun ve etkileşiminin bu zaman diliminde dünyanın dört bir yanındaki kilit bölgelerde uluslararası görünümü tanımlamada baskın bir rol oynayacağını ortaya koyuyor.
Bu yeni sistem Tek Dünya Devleti için ABD-ÇİN dengesinin nasıl kurulacağı üzerine şekillenecek. Dünyayı yeni bir düzen bekliyor. Hadi Hayırlısı...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.