Masanın Altı Çözümü

Bir önceki yazımızda Eğitim Masasındaki altı maddelik sıkıntıdan bahsetmiştik. Eğitim-Öğretim ve Öğrenci -Veli -öğretmen üçgeninde eğitimin yaşadığı sıkıntıları dile getirmiştik. Bu hafta masada sorun olarak gözüken altı maddenin çözümüne katkı sağlamasını düşündüğüm önerilerden bahsedeceğim.

1. Çevre ve yaygın eğitim açısından çözüm önerileri

- Yakın çevrelerinde model oluşturabilecek kişilerin azlığından dolayı özenme yetersizliğinin önüne geçmek için, az da olsa var olan modellerden yeterince yararlandırılmaları sağlanmalı.

- Arkadaş grupları ve iletişimsizlik sorunlarının çözümünde, okul ve öğretmen yönlendirici olmalı, bunun için özel programlar hazırlanmalı ve ders dışı zamanlarda seminerlerle sorunun çözümü sağlanmalı.

- Eğitici TV programlarının artırılması, bu programlarla öğrenciler bilinçlendirilmeli, yönlendirilmeli.

- Özellikle bölgemizde Okul- Aile Birliklerinin aktif hale getirilmesi Okul-Veli işbirliğini artıracağından bu konuya daha fazla önem verilmesi ve zorunluluk haline getirilmesi gerekmektedir.

- Okul önlerinde gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması. Dışarıdan gelip öğrencileri rahatsız eden kişilere karşı yeterli denetimin emniyet güçleri tarafından sürekli kontrol edilmesi, özellikle lise önlerinde çıkış saatlerinde sürekli görevli bulundurulması.

2. Öğretmen açısından çözüm önerileri

- Öğretmenin kendini yenileyebilmesine olanak sağlanmalı. Hizmet içi eğitimlerin sıklaştırılarak ve ciddiyetle üzerinde durularak mesleki gelişimlerine olanak sağlanmalı.

- Okullarda ki öğretmen açıklarının sözleşmeli ya da vekil öğretmenle tamamlanması yerine Eğitim Fakültesi mezunu veya formasyonunu tamamlanmış asil öğretmenlerle eğitim olanağı verilmesi. Gerekli ve yeterli formasyona sahip olmayanlarla eğitim çalışması yapılmasına son verilmesi.

- Öğretmenlerin derslere hazırlıksız girmemeleri ders araç gereçleri ile girmeleri sağlanmalı ve bunun için okulların yeterli ders araç gereçleri ile donatılmasının sağlanması.

- Sürekli Öğretim yapılarak eğitimin eksik bırakılmasının önlenmesi, bilginin davranışa dönüştürülmesinin önünün açılması sağlanmalı.

- Öğretmenlerin etkin ders çalışma yöntemleri ve öğrenme- öğretme yetersizliklerinin giderilmesi konusunda etkili çalışmalar yapılmalı. Üniversitelerden destek alınmalı.

- Öğretmen ve idarecinin aynı okulda 5 yıldan fazla çalışmaması. Özellikle bazı okullarda 10-15 senedir aynı Okullarda çalışan enerjisi azalmış kişilerin yer değiştirilmesi.

- Öğretmenlerin maddi sıkıntıları çözülmeli. Öğretmen itibarının yükseltilmesi sağlanmalı.

3. 0kul açısından çözüm önerileri.

- Birleştirilmiş sınıf uygulamalarından özellikle vazgeçilmeli.

- Okullarımızın fiziki yetersizliğinin giderilmesi.

- Birçok okulumuzda eksik olan temizlik malzemeleri, temizlikçi, memur eksikliğinin mutlaka giderilmesi.

- Okullar arasında sınava dayalı rekabet ortamlarının artırılması. Merkezi deneme sınavları yaparak okullar arasında rekabet oluşturarak gayretin artırılması.

- Sosyal donatı alanlarının oluşturulması öğrencilerin kurs ve etütlerle desteklenmesine olanak sağlanması.

4. Öğrenci açısından çözüm önerileri.

- Öğrenci de oluşan sınav kaygısının psikolojik desteklerle, rehberlik hizmetleri ile mutlaka aşınması sağlanmalı, öğrenci de özgüven gelişimine destek olunmalı.

- Öğrenci dersi mutlaka okul ortamında eksiksiz öğrenmeli. Büyükşehirlerde bulunan okullarında olduğu gibi kaynak kitap test araç gereçlerinden yararlanmaları sağlanmalı.

- Öğrencilerin düşünme, okuma, araştırma ve uygulama konusunda yeterince yönlendirme ve destekleme çalışmaları yapılmalı.

- Öğrencilerde gelecek için amaç oluşturulmasına çalışılması, meslekler için, zaman zaman meslek tanıtım ziyaret ve etkinlikleri yapılması.

- Ders çalışma, ders dışı etkinlik ve sosyal ortam sürelerinin Bir plan dahilinde yürütülmesi konusunda bilinçlendirilme çalışmaları yapılmalı.

- Öğrenciler yetenekleri doğrultusunda desteklenmeli Mutlaka branş öğretmenleri ile eğitim almaları sağlanmalı.

- Öğrencinin devam takip işleri mutlaka aksatılmadan yapılmalı, derste olması gereken süre içinde okulda tutulmalarına azami özen gösterilmeli.

5. ve 6. Aile ve Ekonomi açısından çözüm önerileri.

- Öğrenciler için ev ortamlarında mutlaka özel bir çalışma ortamı oluşturulmasına vurgu yapılmalı.

- Aileleri duyarlı kılabilmek bilmek için en az ayda bir kere Veli toplantıları yaparak bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı velilere ciddi ve özendirici yaklaşılmalı.

- Velilerin eğitimsizliği dikkate alınarak ve kalabalık aile ortamlarında oldukları da düşünülerek velilerden çocuklarının ders çalışma ortamlarına olanak sağlamalarının gerekliliği anlatılmalı.

- Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tarım ve hayvancılıkta çocukların işgücüne katkısının olduğu bilinmekte olup çocuklar Eğitim ortamından zamansız alındığından ders eksikleri oluşmakta bunun için velilere bunun sakıncaları anlatılmalı.

- Ailelerin içinde bulunduğu ekonomik koşulların yetersizliği öğrencilerimizi başarısızlığa sürüklemektedir Bu yüzden Doğu illerimize gerekli ekonomik yatırımlar yapılmalı ve oradaki potansiyel insan gücü kullanılmalıdır. Böylece gelir düzeyi ve yaşam refahı artan aileler öğrencilerini eğitim konusunda gerekli maddi desteği sağlayacaklardır.

- Son yıllarda her ne kadar Okul ders kitapları devlet tarafından karşılansa da ülkemizde eğitimin velilerimize bir maliyeti vardır. Bu maliyeti birçok aile karşılayamamaktadır. Doğu illerimizdeki yaşam koşulları iş gücü yetersizliği aile bütçesine katkı sağlaması açısından çocukları tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmaya zorlamaktadır Durum böyle olunca okul çağındaki çocukların okul yerine tarlaya çalışmaya ya da hayvanların başında çobanlık yapmaya gönderilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu olumsuzluğun giderilmesi için ailelerin eğitime bakış açısını değiştirecek ve onları bilinçlendirecek eğitim ve seminerler verilmelidir.

Eğitim masamızdaki altı sorunumuzun çözümü için sunduğumuz öneriler çoğaltılabilir. Önemli olan eğitim ve öğretimde başarıyı yakalayabilmek için çözüm odaklı olmak ve fikir üretmek sorunlarımızı bir nebze de olsa çözüme kavuşturacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.