Erdal Handemir
Gelecek yüzyıl
Teknolojinin bu kadar ilerlediği, yaşamımıza bu kadar girdiği şu günlerde gelecek nesiller için tehlikeli bir yapay zeka ya da daha ileri bir teknoloji bizi bekliyor.
G8 ülkeleri bu konuya daha şimdiden odaklanmış durumda. Çin'de yapay zekanın ders olarak okutulması, Avrupa'nın bu işe milyon dolarlar yatırması verilen önemi ortaya koymaktadır. Bir kısım uzmanlar gelişmelerin tehdit içermediği ve henüz yolun çok başında olduğunu savunsa da tehlike çanları çalmaktadır. Örneğin filmlere de konu olan robotlar dünyayı ele geçirir ve zarar vermeye başlarsa bunu kim durduracak. Peki ya Yapay Zeka kötü amaçlı insanların eline geçerse? İşte o zaman durum kötü.
Yapay zekada özellikle endişe verici olan, rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak şekilde eğitilmeleri.
Robotlar hayatımızı kontrol altına alacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde insan ırkı robotlar karşısında köleleşecek. 2045 yılında robotlar insanlardan daha zeki hale gelecek ve kendilerini geliştirmek için insanlara ihtiyaç duymayacak bu ifadeyi ünlü bilim adamı Raymond Kurzweil ifade ediyor. Doğrusu buna katılmamak elde değil.
1. Kötü niyetli bir kişi bir insansız hava aracı satın alarak belirli bir kişiyi Hedef alması için onu yüz tanıma sistemi ile donatabilir.
2. Bilgisayar korsanları hedeflerin kimliğine bürünmek için ses sentezini kullanılabilir.
3. Yapay Zeka tarafından sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir.
4. Yapay Zeka sayesinde istediğiniz silahı ele geçirebilir ve istediğiniz hedefi yok edebilirsiniz.
Yapay Zeka teknolojisi o kadar güçlü ki bugüne kadar gelen tüm teknolojiye hakim olabilir. Aynı anda tüm internete hakim olup tüm üst düzey bürokrasinin, ülkeyi yönetenlerin özel hayatlarına girip manipüle edip siyasi krizler çıkarabilir. Yapay zekanın başka yetenekleri de olabilir tabii ki. Günümüzde kullanılan tüm yeni nesil silahların tamamı Yapay Zeka tarafından rahatlıkla uzaktan erişilerek ele geçirilebilir. Bunlar tehlike için sadece birkaç örnek.
Bunların yanında yapay zekanın oluşturabileceği bir diğer kötü etki ise, bazı ülkelerde ciddi problem olan işsizlik. Dünya nüfusunun 8 milyara doğru hızlı artması ve gün geçtikçe artmaya devam etmesi, Yapay Zeka teknolojisi ile de birleşince işsizliği artıracağı kaçınılmaz. İşverenler daha ekonomik, daha hızlı, daha sorunsuz oldukları için birçok iş alanını robotlara ve yapay zekaya bırakıyor.
Yapay Zeka insanlığa ne getirecek? Avantaj mı? Tehlike mi?
Teknolojinin gelişmesi çoğu zaman insanoğlunun yararını olabilir. Fakat Yapay Zeka gibi bir güç eğer kötü niyetli birkaç kişinin eline geçerse sonunun nelere varabileceğini hayal bile edemeyiz.
Sonuç olarak bilim adamlarının dile getirdiği, bilimsel sınırlar içerisinde hareket edilecek olursa, 10 yıl içinde insanlığı süper gelişmiş teknolojiler bekliyor. Bugün en çok şikayet edilen süreçlerden biri olan şarj sürecinin tarihe karışması da dahil olmak üzere çok sayıda gelişmelerin gözlenebileceğini ifade ediyorlar.
Gelişmeleri takip ederek görelim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.