Salep

Sevgili okurlarım bu haftaki köşe yazı konumuz da kış aylarında vücudu sıcak tutma etkisi ve soğuk algınlığı önleme etkisiyle yoğun talep gören salepten bahsedeceğim. Orkide türlerinin toprak altı yumruları mevsiminde toplanıp kurutma işlemi sonrası toz haline getirilerek elde edilmektedir.

Orkide kökleri polifenoller sayesinde antioksidan özelliği taşımaktadır. Lipit oksidasyonunu önlemektedir. Dactylorhiza osmanica türü Türkiye’de yara ve apseleri tedavi etme, ve anti inflamatuar (iltihap giderici) olarak kullanılmaktadır. Çalışmalarda fenolik bileşiklerin serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasarı azaltıp önleyebileceğini belirlemiştir. Bu özelliği sayesinde kanser tedavisinde dahi destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

Zihinsel yorgunluğu giderme, hafızayı güçlendirmede etkili olduğu belirlenmiştir.

Yapılan çalışmalarda antikolinerjik ve antidiyabetik etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Ülkemizde fiyat yüksekliği nedeniyle şekerli ve karışım halinde bulunan salep türlerinin tüketimi yerine daha az miktar da alınabilse dahi şekersiz temiz içerikli salep alımı tercih edilmelidir.

Salep tozu bifidobacterium türlerinin gelişimini ve aktivitesini artırdığı için bifidojenik etkisi vardır. Kabızlık tedavisinde önerilmektedir.

Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta sonu dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.