Kilo vermede dikkat edilmesi gereken kurallar

Öncelikle kilo verme konusunda ilk dikkat edilmesi gereken şey hazır olmaktır. Kararlı bir başlangıçla uygun zaman aralığı yakalanıp bu sürece kişiler kendini motive etmelidir. Bilinçaltı bizim kontrol edebileceğimiz bir sistemdir. Kalbinizi, iç organlarınızı dahi yönetme gücü olan bilinçaltı sistemine önce görsel hedefi düşünerek, sonra kendinize inanarak sesli bir şekilde başaracağım konuşmasını günlük ritüel olarak yapmanız hedefinize motive kalmanız için oldukça değerlidir.

Kilo verme döneminde beslenme kurallarında ilk dikkat edilmesi gereken dengeli besin ögelerini almanız ve diyetin sürdürülebilir olmasıdır. Günlük et grubu, süt grubu, tahıl grubu, yağ grubu, meyve ve sebzelerin yeterli miktarda tüketiminin yapıldığından emin olunmalıdır. Kalori açığı diyetlerin temelini oluştursa dahi fazla kalori açığı ile hızlı kilo verme hedefi, metabolizma da çok yavaşlama etkisiyle normalde düşebileceğiniz kilolara düşememenizi sağlar ve yemeği aşırı kesimlerde dahi kilonun sabit kalması gözlenebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için diyetisyen kontrolünde beslenme tedavisi yürütülmelidir.

Metabolizma arttıran en önemli 2 madde su tüketimi ve egzersizdir. Su tüketimi günlük kilogram başına 30ml alınmadır. Bir anda yapılan tüketimler yerine yudum yudum geniş aralıklarda tüketim yapılmalıdır. Kafeinli içeceklerin sıvı ihtiyacını arttıracağı unutulmamalıdır. Su ihtiyacını süt, ayran, maden suyu, salatalık gibi bol sulu sebzeler, taze sıkılmış meyve-sebze suları veya bitki çayları da karşılamaktadır.

Sağlık açısından fayda sağlamak için yetişkinler haftada en az 150 dakika (2 saat ve 30 dakika) orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika (1 saat 15 dakika) şiddetli yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite veya eşdeğer bir kombinasyon oluşturmalıdır. Aerobik aktivite, en az 10 dakika sürede gerçekleştirilmeli ve tercihen haftaya yayılmalıdır. Haftada 4-7 gün aerobik egzersizler yapılması (egzersizin %50’si), Haftada 2-4 gün tüm önemli kas gruplarını içeren kas güçlendirme anaerobik/kuvvet egzersizleri yapılması(egzersizin %25’i), haftada 4-7 gün esneklik ve denge egzersizleri yapılması (egzersizin %25’i) önerilir.

Sürekli tartım yapmamalıyız bilinçaltına olumsuz yönde etki etmektedir. Sık tartım yapmaktan kaçınmamız gerekmektedir. 10 veya 15 günde bir ince kıyafetle sabah aç karna, su içmeden ve tuvalet sonrası, düz bir zemin üzerinde kalibrasyonu yapılmış tartıyla tartılmanız doğru sonuç almanızda etkili olacaktır. Son 24 saat içerisinde dışkılama yapmış olmanız önem göstermektedir.

Stres birçok şekilde kilo vermemizi engelleyici etkide olabilmektedir. Kortizol seviyesindeki artış metabolizma hızını yavaşlatmaktadır ve aynı miktarda besin alsak dahi yavaş yakmamız anlamına gelmektedir. Gün içerisinde sizi huzurlu ve dengeli bir ruh halinde tutacak faaliyetlere yer vermenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı, mutlu, huzur dolu bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.