Kilo verme süreci

Bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın istenilen düzeyin üstüne çıkmasına şişmanlık denilmektedir. Beden kitle indeksinin 18,5-24,5 arasında olması ideal beden aralığında olduğumuzu göstermektedir. Yağ oranı ve bel kalça oranına değerlendirmelerde dikkat edilmelidir.

Dünya sağlık örgütü raporuna göre obezite; tip2 diyabetin %80’inden, koroner kalp hastalığının %35’in den, hipertansiyonun %55’in den sorumludur. Aşırı enerji alma, genetik yatkınlık, sedanter yaşam şişmanlığa neden olmaktadır. Şişmanlığın yol açtığı sağlık problemleri ise: Kalp damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz, gut, uyku apnesi, solunum yetmezliği, karaciğer yağlanması, safra taşı, enflamasyon, kanser, infertilite, gebelik toksemisi, menstural düzensizliktir.

Zayıflama süreci ise beslenme ve egzersiz bileşkesidir. Beslenme sürecinde amaç sadece kalori açığı çıkartmak olmamalıdır. Beslenme çeşitliliği, dengeli beslenme, sağlıklı besinler tercih etme, doğru saat aralığında beslenme bu noktaların hepsine dikkat edilmelidir. En çok yapılan hata ise çok kısıtlı kalori ile beslenmektir. Kilo verimi hızlı bir şekilde devam edip birdenbire kilo vermeniz durabilmektedir ve bu süreçle kilo vermenin çoğu yağdan olmayacaktır. En önemli bir diğer konu aç olmadan yenilen zararlı besinlerdir. Bunu tüketirsem mutlu olacağım ve bunu tükettim ama mutsuz oldum döngüsünü kırmak zorundayız. Bunun için ilk yapılması gereken adım bu besinleri yemeyeceğim kararı almak yerine mutsuz olduğumuzda mutlu olmak için hayatıma ne katabilirim olmalıdır. Örneğin müzik eşliğinde hafif bir koşu veya bir ata binerek onunla birlikte rüzgarı hissetmek..

Egzersizin doğru kişiler eşliğinde bilinçli yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde eklem yüklenmeleri, kas yırtılmaları ve ölümle dahi sonuçlanabilecek durumlarla karşılaşabilirsiniz. Spor aerobik, anaerobik, esneklik-denge olmak üzere 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için tüm ana dallar belirli ölçüler de hayatımızda olmak zorundadır. Kilo verme sürecinde olan bir birey yoğun anaerobik spor yaparsa kilo verme sürecini yavaşlatmış olur. Kilo alma sürecinde de kilo verme sürecinde de spor yapılmalıdır. Bunun kombinasyonu spor hocaları, beslenme danışmanlarıyla birlikte yapılabilmektedir.

Sağlıklı, huzurlu, bol sporlu bir hafta sonu diliyorum. Sevgilerle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.