Kanserden korunmak için beslenme önerileri

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda kanser den korunmak için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağım. Öncelikle karsinojenlerin (kanser öncesi hücre oluşumunu sağlayan maddelerin) vücudumuza girmesi yüksek yağlı besinler sayesinde olur. Tüm kanser türlerinde öncelikle yağ tüketimin de aşırıya kaçmamaya özen göstermeliyiz.

Özellikle sporcuların dikkat etmesi gereken bir diğer kural ise çok yüksek hayvansal protein tüketimi pankreas, prostat, kolon, rektum, böbrek, göğüs kanserine neden olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Özellikle zincir fast food firmalarında dikkat edilmesi gereken yağ kızartması yakıldığı zaman soluduğumuz da akciğer kanseri, tüketince ise dna da bozukluk yapıp çeşitli kanser türlerine neden olmaktadır

Rafine şeker pankreas ve göğüs kanseri riskini arttırmaktadır.

Kahve kavrulunca piroliz ürünleri artar ve kanser riski oluşturur. Özellikle çifte kavrulmuş olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Tuzun ve tütsülenmiş besinler aşırı tükerimi mide kanserine neden olmaktadır. Günlük FDA tuz önerisi 4-6g olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Küf uzun süre tüketimin de karaciğer kanserine neden olmaktadır.

Sigara tüketimi akciğer kanserine etki etmemesi için uzak durulamıyorsa serbest radikallerin etkisisi azaltmak için sigara tüketimi hemen sonrası C vitamini içeriği yüsek besinler tüketilmelidir. Örneğin yarım limonu su veya maden suyuna sıkıp tüketilebilir.

Alkol ağız, akciğer, larinks, özafagus(yemek borusu) kanserine neden olmaktadır.

Genetiğin Kanser oluşumuna katkısı %10-12 iken toksik kimyasalların kanser oluşumuna

katkısı %60-80 oranındadır.Toksik kimyasallar: sigara, kömür dumanı, tarım ilacı, kimyasal gübre makine yağları, plastik ambalaj boyası, motorlu taşıt ve fabrika gazı(karbonmonoksit), ağır metaller(kurşun, civa, arsenik)..

* Teneke salçalar açılıp bekletince kanserojen kurşun alımı olmaktadır.

ANTİTÜMÖRAL BESİNLER

Kadınlarda sebze, erkeklerde ise meyve antitümoraldir. Meyve ve sebze içerisinde fazla miktarda bulunan posa bağısakta bulunan bakterilerin metabolik aktivitelerini değiştirerek kolon(bağırsak) kanserini önlemektedir.

E vitamini yüksek olması nedeniyle bitkisel yağlar, kavrulmamış kuruyemişler; C vitamini yüksek olması nedeniyle yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller A vitamini içeriği yüksek olaması nedeniyle havuç ve yeşil yapraklı sebzeler kanserden korunmada büyük önem taşımaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.