Civcivi payızda sayarlar

Payız, Türkçe’nin Azerice lehçesinde kullanılan bir kelimedir ve “Sonbahar” anlamına gelir.

Iğdır’da kışa girmeden önce çiftçi civcivlerini sayarmış ama bu sayıyı esas almazmış. Kışın hastalık, tilki gibi etkenlerden sonra kalanların referans alınması doğal olarak alışkanlık haline gelmiş. Çiftçi kış bizer ilkbahar gelir, o zaman hayvanını sayar ona göre ticaretini yaparmış.

“Payız is coming” paylaşımıyla siyaset defterine imza atan Sayın Sinan Oğan son seçimlerde şampiyonlar liginde olmak istediğini ispatladı. Siyaset litaretürüne kattığı bu benzetmeyi ilerleyen günlerde da duyacak, okuyacak ve yazacağız gibime geliyor. Az kelimeyle çok laf anlatmak diye ben buna derim. Seçimler öncesinde meclis kulislerinde ne gibi savaşların verildiğini bilmem, ancak ortada somut şekilde görünen, sonucun Sayın Oğan’ın dediği gibi oluşmasıdır. Uzun zamandır ülke gündeminde buna benzer bir olay vuku bulmamıştı.

Kimdir bu Sinan Oğan?

Türk stratejik araştırmacı ve siyasetçi kimliğiyle kendini tanıtan Sinan Oğan; Marmara ve Azerbaycan Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Son seçimlerde ATA ittifakı Cumhurbaşkanı adayı olmuştur. İleri seviyede yani espri yapabilecek düzeyde Rusça ve akademik seviyede İngilizce bilmektedir.

Seçim mevsiminin içindeyden, eli kalem tutan hemen herkes, rüzgarı bir tarafa doğru estirmenin derdinde. Ancak unutmayalım ki, bu rüzgar millettir. Milletin ta kendisidir. Milletin seçtikleriyle ilgili söyleşi tadında iki kelam etmek isterim. Çayları doldurun dostlar, başlıyoruz.

14 Ağustos 2001 yılında yapılan genel seçimlerinde hükümeti kuran AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 yıldır ülkeyi yönetiyor. Liderliğinizi onaylama şekli halkttan oy almaktır. Geçmişten günümüze seçimlerde en yüksek oranlarda oy alan liderlere şöyle bir bakalım;

1-) Demokrat Parti - % 58,4 (1954 Genel Seçimleri) (A. MENDERES)

2-) Demokrat Parti - % 55,2 (1950 Genel Seçimleri) (A. MENDERES)

3-) Adalet Partisi - % 52,9 - (1965 Genel Seçimleri) (S. DEMİREL)

4-) Adalet ve Kalkınma Partisi - %49,8 (2011 Genel Seçimleri) (R.T. ERDOĞAN)

5-) AK Partisi - %49,5 (2015 Kasım Genel Seçimleri) (R.T. ERDOĞAN)

6-) Demokrat Partisi - %48,6 (1957 Genel Seçimleri) (S.DEMİREL)

7-) Adalet Partisi - %46,6 (1969 Genel Seçimleri) (S.DEMİREL)

8-) Adalet ve Kalkınma Partisi - %46,6 (2007 Genel Seçimleri) (R.T. ERDOĞAN)

9-) Anavatan Partisi - %45,1 (1983 Genel Seçimleri) (T.ÖZAL)

10-) Adalet ve Kalkınma Partisi - %42,6 (2018 Genel Seçimleri) (R.T. ERDOĞAN)

Merhum Menderes’e 2 kez, Merhum Demirel’e 3 kez ve son olarak merhum Özal’a da bir kez son yüzyılda bu milletten en çok rey almak nasip olmuştur. Sayın Erdoğan’a ise 4 kez, bakın sayın diyorum; yani halen yaşıyor. Genelde efsaneler yaşarken pek kıymetleri bilinmez. Tam 7 kez formüle-1 şampiyonu olan Michael Schumacher geldi aklıma. 2013 yılında Fransız Alp’lerinde kayak yaparken kaza geçiren şampiyon, halen yoğun bakımda yaşayan formüla pilotu halen bitkisel hayatta. Nasıl özel bir bakımla, itinayla korunup hayatta tutulmaya çalışılıyor ki;, tam 10 yıldır yaşatılıyor. Allah’tan şampiyona acil şifalar dilerim.

Bilmem katılır mısınız? Bu Halk için, ta Osmanlı’dan bu yana diyebilirim; Lider çok önemli! “Liderde katılmadığım tarafları olsa da, gücü bölmek yerine bu gücün istikrara dönüşmesini tercih ederim.” Diyen bir milletimiz var.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, ister sevin ister sevmeyin; son yüzyılda Türk Siyaset Tarihinde en çok 10 oy alan partiler listesinde lider olarak 4 kez yer almak, her baba yiğitin harcı değil. Açıkcası Cumhurbaşkanına atılan oy, son yüzyılda hiç bir başkana nasip olmamıştır. Değerini bilmek gerekir, diye düşünüyorum.

Şu bir gerçek Dünya ve özellikle coğrafyamız ciddi bir sınava hazırlanıyor. Elbet planın üzerinde plan var, lakin savaşa hazırlık barışta olur. Ve Allah sevdiği kullarını ihmal etmez, imhal eder.

Sevgi saygı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.