Uzmanından vatandaşlara uyarı! Her mesaja itibar etmeyin
Emekli maaşlarındaki promosyon hareketliliği, dolandırıcıların sanal ortamlarda avlanma alanını genişletti. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, dolandırıcılık mesajlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bankalar arasındaki emekli promosyonlarındaki rekabet, emekliler arasında memnuniyetle karşılanırken, dolandırıcılar da bu durumu fırsata çevirerek mağduriyetlere yol açıyor. Dolandırıcılar, "Banka promosyonu arttırdı" gibi vaatlerle dolu SMS veya sosyal medya mesajları göndererek, emeklilere banka görevlisi gibi davranıyorlar. Bu mesajlardaki linklere tıklanması durumunda sahte internet sitelerine yönlendirilen emeklilerden hesap bilgilerini isteyen dolandırıcılar, kısa süre içinde hesaplarına erişiyorlar. Ardından, ele geçirdikleri paraları farklı hesaplara aktarıyorlar. Bu tür dolandırıcılık girişimleri karşısında emeklilerin dikkatli olması ve banka ile iletişime geçmeden önce güvenilir kaynaklardan bilgi alması önem taşıyor.
DOLANDIRICILAR GÜNDEMDEKİ KONULARI KULLANIYOR
Son dönemde yaşanan başta banka promosyon dolandırıcılığı ve diğer dolandırıcılık konuları hakkında gazetemize konuşan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşların kendisi ile alakalı olamayan mesajlara cevap vermemesi gerektiğini vurguladı. Dinç, “ Vatandaşlar kendileriyle ilgisi olmayan mesajlara ve maillere kesinlikle cevap vermemeli. Özellikle "Hediye kazandınız", "Promosyon kazandınız" gibi mesajlara itibar etmemeleri gerekiyor. Çünkü günümüzde teknolojik cihazlar birer bilgisayar haline gelmiş durumda. Banka işlemleri ve e-devlet işlemleri bile artık bu cihazlar üzerinden yapılabiliyor. Dolandırıcılar, telefonlara gönderdikleri zararlı yazılımlarla vatandaşların tüm hesaplarına erişebiliyorlar. Dolayısıyla, bu tür mesajlara tıklamak büyük risk taşıyor ve vatandaşlar kolayca dolandırılabiliyor. Dolandırıcılık vakaları genellikle gündemdeki konular üzerinden şekilleniyor. Örneğin, son dönemde FETÖ, sabah programları gibi konuların kullanıldığı dolandırıcılık vakaları artış gösteriyor. Şu anda da yaşlılara yönelik banka promosyonu üzerinden organize edilen bir dolandırıcılık organizasyonu bulunmakta. Vatandaşlarımız bu tür mesajlara itibar etmemeli ve yakınlarına danışarak bilgi almalıdırlar. Ayrıca, bankalarla iletişime geçerek hesaplarını düzenli olarak kontrol etmeleri önemlidir. Dolandırıcılıktan korunmanın en etkili yollarından biri ise şüpheli durumlarda bilgi alınması ve güvenilir kaynaklardan doğrulama yapılmasıdır. Unutmayalım, dikkatli olmak ve bilinçli hareket etmek her zaman en iyi korunma yöntemidir” diye konuştu.
“HER MESAJA İTİBAR EDİLMEMELİ”
Vatandaşların her gelen mesaja itibar etmemesi ve mesajlara cevap vermemesi gerektiğini belirten Mustafa Dinç, “Bu tip olaylar eskisi gibi vatandaşlar bilinçlendikleri için direkt kendileri polise ve savcılığa müracaatlarını yapabiliyorlar. Bizlerde dernek olarak bilgilendirme gücümüz var, herhangi bir yaptırımımız yok. Ama bizi arayan vatandaşları bilgilendirerek bilinçlendirerek ilgi kurum ve kuruluşlara yönlendiriyoruz. Vatandaş bedava promosyon ya da ucuz bir eşyayı alacağım diye her mesaja itibar etmemeli ve vatandaşın bu konuda ferasetli olması gerekiyor. Bu tip konularda araştırarak alışveriş yapmalı ve gelen mesajlara öyle cevap vermeli. Bu tip dolandırıcılık olayında sahte hesaplar kullanıldığı için kaybedilen paranın geri alınması kolay olmuyor. Vatandaş internet ortamında yapılan her işlemde dikkatli olmalı. Bu konuda vatandaş kendi önlemini ferasetli davranarak kendisi almalı. Bu tip durumlarda bankaya ve savcılığa haber verilerek şikayet edilmelidir” ifadelerini kullandı.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.