Uzmanından uyarı! Kurban Bayramı için vatandaşlar uyarıldı!
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Koçak, kurbanlık hayvanların usulüne uygun ve hijyenik bir şekilde kesilmesinin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Koçak, "Çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesim yapılması, insan sağlığının korunması için çok önemlidir. Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimleri, hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor. Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir" dedi.
ÖNEMLİ NOKTALAR VE UYARILAR
Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak kurbanlık hayvanların nakli, seçimi, kesimi ve etlerin muhafazası konusunda vatandaşları bilgilendirmenin yararlı olacağı kanaatinde olduklarını belirten Koçak, şunları söyledi:
Kurbanlık Hayvanlar: "Kurbanlık hayvan deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurmalıdır. Koyun, altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Hayvanın sağlıklı olması ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş olması çok önemlidir."
Kesim Yeri ve Şartlar: "Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişi sağlıklı ve temiz olmalı, bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Kesim, mümkünse askıya alarak yapılmalıdır."
Kurban Etlerinin Muhafazası: "Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve serin bir yerde bekletilerek etin sıcaklığı düşürülmelidir. Etlerin buzdolabında hava alacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir."
HAYVAN SAĞLIĞI VE ZOONOZ RİSKLERİ
Koçak, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'den fazlasının hayvansal kökenli olduğunu, bu nedenle hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, "Kesim öncesi ve sonrası hayvanların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekir. Hasta ve kurban olma niteliği taşımayan hayvanları kurban etmeyiniz. Gebe hayvan kesmekten kaçınınız" dedi.
KURBAN KESİM YERLERİ VE HİJYEN
Koçak, kurbanlık hayvan kesimlerinin öncelikle ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda yapılması gerektiğini belirtti. "Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Çevre kirliliğini önlemek için kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerin çevreyi kirletmesi engellenmelidir" ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLARA BİLGİLENDİRME
Mesut Koçak, vatandaşların kurban alma ve eti tüketme süreciyle ilgili bilinçlenmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Veteriner hekim kontrolü olan hayvanları tercih ediniz. Hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir. Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı kutlar, hayırlı bayramlar dilerim" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.