"Sosyal medya bağımlılığı, kumar gibi tehlikeli"
Eğitimci ve yazar Duran Çetin, sosyal medya bağımlılığının kumar gibi insanı bulunduğu yerde etkileyen tehlikeli bir durum olduğunu vurguladı.
Eğitimci, yazar ve gazetemiz köşe yazarlarından Duran Çetin, sosyal medya platformlarının kullanımı ve sosyal medya bağımlılığı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çetin, sosyal medyanın kullanımının artmasının endişe verici bir seviyeye ulaştığını belirterek, sosyal medya platformlarının kapatılmasını desteklediğini ifade etti. Çetin, "Sosyal medya kullanımı son yıllarda hızla artmış durumda ve bu durum toplumda ciddi bağımlılıklara yol açıyor. Geçen senelerde bir elektrik kesintisi yaşandı ve bu durum sadece bir gün sürdü. Bu süreçte insanların büyük bir kısmı vakit geçiremedi ve adeta çaresiz kaldı. Bu, ne hale geldiğimizin açık bir göstergesi. Geçtiğimiz günlerde de devletimizin bir kurumu, bir sosyal medya platformunu kapatma kararı aldı. Bu kararda devletimizi tamamen destekliyorum. Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuralları tanınmayacak ve hassas olan noktalar göz ardı edilecekse, bu tür kapatma kararlarını bir vatandaş olarak destekliyorum. Her devletin, kendi milletini koruma adına hassasiyetleri vardır" diye konuştu.
"GENÇLERİ MEŞGUL EDECEK FAYDALI AKTİVİTELER BULMALIYIZ"
Gençlerin topluma ve kendilerine faydalı aktivitelerle meşgul edilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, gençlerin doğru yönlendirilmesi konusunda hem ailelere hem de sivil toplum kuruluşlarına (STK) büyük görevler düştüğünü belirtti. Çetin, "Gençlerimize sahip çıkmada maalesef anne ve babalar yetersiz kalıyor. STK'lar gençler adına bir şeyler yapmaya çalışıyor, ancak bu çabalar yeterli değil. Sadece STK'ların sorumluluğunda olan bir meseleymiş gibi düşünmek yanlış olur. Anne ve babalar çocuklarıyla baş edemiyor, STK'lar ise yaptıkları çalışmalarda devamlılık sağlayamadıkları için zayıf kalıyorlar. Gençlerimizi meşgul edecek, hem onlara hem de topluma fayda sağlayacak meşguliyetler bulamadığımız sürece, toplum olarak bu sorunla başa çıkamayız. Herkesin insanlığa ve topluma bir bakış açısı geliştirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR, SOSYAL MEDYADA BAŞKASI OLARAK DAVRANIYOR”
Yazar Duran Çetin, sosyal medya bağımlılığının temelinde gençlerin boş zamanlarını dolduramama sorununun yattığını belirtti. Çetin, “Sosyal medya platformlarının ahlaki ve toplumsal değerlere uygun olmayan paylaşımlara izin veriliyor. Özellikle Facebook gibi platformların kapatılmasını destekliyorum. Sosyal medya bağımlılığının altında dolduramadığımız vakitler yatıyor. Bu vakitlerde gençleri iyi şeylere yönlendiremediğimizde sorunlar ortaya çıkıyor. Bu noktada, tedbir almak anne ve babalara düşüyor ancak günümüzde maalesef çocuklar ebeveynlerini dinlemiyor. Özellikle 15 yaşına gelen çocuklar aileleriyle çatışma içerisine giriyor. Bu tür çatışmaların bizim geleneklerimizde ve geçmişimizde yeri yok, ama günümüzde bu durum ne yazık ki çok yaygın. Türkiye'de 65 milyon sosyal medya kullanıcısı var. İnsanların sosyal medyada kendilerini farklı şekillerde ifade ediyor. İnsanlar sosyal medyada bir yandan kendisi olarak var olurken, diğer yandan farklı hesaplar üzerinden herkesi eleştiriyor. Bu durum, bireylerin kendilerinden farklı bir kimliğe bürünmelerine yol açıyor" şeklinde konuştu.
"SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI GENÇLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Duran Çetin, sosyal medya bağımlılığının gençler üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Çetin, “Sosyal medya platformlarının birkaç gün kapalı kalmasının ardından kendilerini ‘hayatta yaşamamış’ sayan binlerce genç var. Gençlerin ahlaklı bir şekilde yetiştirilmesi mümkün. Türkiye'de en zor iş, gençleri fıtratı bozulmamış halde yetiştirmek. Ancak bu kolay değil. Medya, görsel medya ve sosyal medya aracılığıyla dört bir yandan kuşatılmış durumdayız. Çocuklar sosyal medyada kendilerini çok sosyal olarak gördüklerinde, onları eğitemeyiz ve geleceğe hazırlayamayız. Eski zamanlarda çocukların okuldan geldiklerinde aileleri tarafından işe yönlendiriliyor ve bir meşguliyetlerinin oluyor. Bugün anne babalar çocuklarını biricik olarak görüyor ve onlara kıyamıyor. Ancak bu, çocukların boş vakit geçirmesine yol açıyor. Sosyal medya bağımlılığı, kumar gibi insanı olduğu yerde etkileyen bir durum. Bu bağımlılığın sadece gençleri değil, belki de yaşlıları bile etkilediğini görmek mümkün" açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.